Instant articles 21. listopada 2019.

Orada, brancin ili hama koja je bijela riba najbolja?

foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Jesi li znala da masne tvari prisutne u ribi pomažu mozgu da bolje koristi serotonin, hormon koji može pozitivno utjecati na vaše raspoloženje?

U Jadranskom moru ima više od 450 vrsta riba, a na našu sreću velika je većina jestiva. Poznato je da se morska riba dijeli na plavu i bijelu, ali manje je poznato da plava riba sadrži 5-10% masti, dok bijela ima nešto manje od 1% masti. Jedna je od razlika i ta što je zbog aminokiselina i bjelančevina koje se u njoj nalaze bijela riba sličnija mesu te sadrži velike blokove mišićnih vlakana, što olakšava njezinu probavu.

Uz sve nabrojeno, oko 100 grama bijele ribe sadrži svega 70-ak kalorija i zato se često nalazi na meniju onih koji žele izgubiti koji kilogram. U nastavku donosimo nekoliko primjera ukusnih bijelih riba, kao i savjete s čim ih je najbolje upariti.

Riba ili vuk?

Za lubin, poznatiji pod imenom brancin mnogi gurmani kažu da je jedna od najkvalitetnijih morskih riba. Ribari će potvrditi da je riječ o inteligentnoj životinji koja voli istraživati i ima dobro pamćenje. Riječ je o pravom predatoru što potvrđuje i njegovo ime - lubin vuče korijen iz latinske riječi lupus, što znači vuk.

Na cijeni je jer sadrži blagotvorna hranjiva svojstva - između ostalog i masti koje pomažu u apsorpciji vitamina A,D, E i K topivih u mastima te ga je preporučljivo uključiti u prehranu. Poboljšava funkcije mozga i zbog svoje kombinacije masnih kiselina, aminokiselina i minerala selena popravlja raspoloženje. Mnogi ga vole jesti zapečenog u soli što je jedan od tradicionalnih načina spremanja ovog morskog vuka, a najbolje paše uz klasične mediteranske namirnice kao što su maslinovo ulje, luk, češnjak, blitva i začinsko bilje.

Kraljica Jadrana

Ova riba odličan je plivač te nosi čak tridesetak imena, a najpoznatija su orada ili komarča. Vrlo je cijenjena u gastronomiji jer je njezino meso jedno od najukusnijih. Rasprostranjena je na području cijelog Mediterana.

Ne postoji riblji restoran u kojem orada nije u standardnoj ponudi. Odličan je izbor jer ima manje količine zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Sadrži vitamin B12 koji djeluje na pojačanu produkciju energije, potiče rast te olakšava probavu. Može se pripremati na razne načine, ali obično se kuha ili peče na gradele kako bi se sačuvala sočnost mesa. Spravlja se i u kombinaciji s krumpirom, lukom i vinom u pećnici i tada postaje prava mediteranska delikatesa.

Rado viđen gost

Hama, ili kako je u Hrvatskoj još nazivaju – krb, nekada je bila raširena duž Jadranske obale, a danas je, nažalost, samo rado viđen gost. Slovi kao jedna od najvećih riba iz porodice sjenki, može narasti do 230 cm i težiti više od 100 kg. Bogata je bjelančevinama, ima veliku količinu B vitamina i odličan je izvor omega-3 kiselina. Mekano meso ove ribe može se pripremati na razne načine, ali preporučuje se smanjiti začine kako ne bi nadjačali okus mesa. Jedan od jednostavnijih recepata za pripremu svježe hame jest mariniranje fileta te grilanje na tavi.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.