Špajza 06. prosinca 2019.

Čišćenje i filetiranje ribe za svakog početnika

foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Iako filetiranje ribe zvuči kao nešto jako komplicirano, vjeruj da se postupak može izvesti u svega nekoliko poteza. Za početak će ti trebati pravi alat, ali sigurno ga već imaš u kuhinji. Provjeri!

Nema spora da je riba izrazito hranjiva namirnica, konzumacija samo 15 dag kuhane ribe pokriva čak 50% dnevnih potreba za bjelančevinama te vitaminom B12. Ali ti to dobro znaš jer da ne misliš da se ova visokovrijedna namirnica treba češće naći na tvom tanjuru, vjerojatno ne bi ni čitala ovaj članak. Da bi proširila kulinarske opcije što se ribe tiče, uputno je savladati tehniku čišćenja i filetiranja.

Kako za svaki posao tako i za ovaj potrebni su vježba, mirna ruka i grif. Uz ovih nekoliko savjeta to ćeš brzo steći i recepte s filetom ribe nećeš zaobilaziti u širokom luku, već ćeš ih tražiti po kulinarskim stranicama i s guštom ih spravljati.

Prije nego što krenemo u akciju, treba odabrati pravu ribu, a to znači svježu ribu. Skrećemo ti pozornost na nekoliko znakova prema kojima ćeš prepoznati je li riba stvarno svježa. Svježina ribe najbolje se vidi u njezinim očima, koje moraju biti bistre i sjajne te u škrgama, koje moraju biti vlažne i lijepe crvene boje. Uz to, obrati pažnju i na čvrstoću i elastičnost mesa te miris koji treba biti ugodan. Sad kad smo apsolvirali osnove, prelazimo na tehnikalije.

Za filetiranje ribe trebat će ti:

  • čista daska za rezanje
  • savitljivi nož za filetiranje i
  • ubrus ili krpa za odstranjivanje nečistoće s noža.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

1. Čišćenje ribe

Ovo je nezaobilazan korak u pripremi ribe jer se čišćenjem odstranjuju nečistoće i nejestivi dijelovi. Ribu je prvo potrebno oprati pod mlazom čiste vode. Nakon pranja položi ju na čistu podlogu za rezanje. Sluz ili ljuske s riblje kože možeš odstraniti nožem, a to ćeš najlakše napraviti kosim pokretima nožem počevši od repa prema glavi. Kako bi si olakšala postupak, ribu možeš pridržavati drugom rukom za glavu ili škrge. Nakon čišćenja i ispiranja ribu je potrebno kratko ocijediti na ubrusu.

2. Korak prije samog filetiranja

Sljedeći je korak čišćenje ribe iznutra. Za vađenje utrobe bit će ti potreban fleksibilan i oštar nož. Zareži vrhom noža trbuh ribe, počevši od škrga prema repu. Nakon toga rukom zahvati riblje iznutrice i utrobu. Pripazi na zgrušanu krv i eventualne ostatke, koje također moraš izvaditi. Slijedi pranje ribe pod hladnim mlazom vode te kratko cijeđenje.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

3. Završni korak - filetiranje

Ovaj korak podrazumijeva sigurnu i mirnu ruku. Ribu položi na dasku, zareži ju ispod škrge i oštrim nožem povuci od kralješnice uz obod glave prema trbuhu. Takav rez napravi i ispred repa. U idućem koraku zareži ribu uzduž kralješnice od repa prema glavi. Nježnim pokretima skidaj dio po dio mesa od kralješnice prema trbuhu, što bliže kostima. Kad odrežeš jedan filet, okreni ribu na drugu stranu, obriši nož ubrusom, i opet zareži kod glave i kod repa te ponovi postupak. Skidaj meso od glave prema repu. Ne zaboravi na manje koštice koje se mogu naći u filetima, njih odstrani pincetom za hranu, osjetit ćeš ih pod prstima. Ostatak ribe s kostima ne bacaj, nego iskoristi za umak ili riblji temeljac.

I to je to! Riba je spremna za grilanje, kuhanje, pečenje ili za sushi! No, ako nemaš vremena za čišćenje i filetiranje ribe, a i dalje se slažeš s tim da bi se riba morala barem dva puta naći na tvom tjednom meniju, savjet je da posegneš za Eva sardinama. Pune su proteina, vitamina D, kalcija i omega-3 masnih kiselina, u njima nema konzervansa, već samo tri prirodna sastojka - riba, sol i ulje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.