Recepti 05. siječnja 2024.

Srdele iz pećnice - zdravija verzija omiljenog jela

Srdele iz pećnice recept
Srdele iz pećnice foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Plava riba je zdrava hrana ako se priprema na zdrav i prihvatljiv način, a ove srdele iz pećnice savršen su odabir

Voliš jesti zdravo, i samim time, ne jedeš prženu hranu? Preporučujemo da onda isprobaš i ove odlične srdele iz pećnice. Srdele možeš začiniti jednako kao što to činiš kada ih pržiš, ali će srdele pripremljene na ovaj način biti puno zdravije, a njihovo meso puno kvalitetnijeg okusa.

 

Riba na grilu Možda vas zanima... David Skoko: Kako ispeći ribu, bez da se presuši Špajza

 

Srdele iz pećnice posluži s krumpirom

Uz srdele iz pećnice ispeci i slasne cherry rajčice i dobit ćeš pravu gozbu! Također, ako ne voliš pržene krumpiriće, krumpir možeš narezati na ploškice, pokapati s malo maslinovog ulja i posoliti i ispeći ga u pećnici te poslužiti uz srdele iz pećnice.

Krumpir peci odvojeno jer će ti za njega trebati više vremena u pećnici nego za ribu - nemoj ga staviti u pećnicu u isto vrijeme s ribom jer će se ona prepeći. Iako, postoji opcija da staviš krumpir s ribom pa pratiš kada je riba pečena i izvadiš ju, a krumpir samo nastaviš peći dok ne bude gotov. No zvuči prekomplicirano, a i zašto? Jer onda će se srdele iz pećnice ohladiti prije posluživanja, a to nastojimo izbjeći.

 | Author: Shutterstock Svježe srdele foto: Shutterstock

U pećnici pripremi i drugu plavu ribu

Količina srdela iz pećnice ovisi o tome za koliko osoba ih pripremaš, a ostale sastojke možeš dodati prema vlastitom ukusu. Također, osim srdela, u pećnici po ovom receptu možeš pripremati i drugu sitnu plavu ribu kao što su papaline ili čak manje skuše.

Očisti ribu i prati recept za srdele u pećnici, a rezultat će biti jednako ukusan. Uz ovako pripremljenu ribu, posluži neku od povrtnih salata i uživaj u slasnom i brzom ručku!

 | Author: Shutterstock Srdele iz pećnice foto: Shutterstock

Srdele iz pećnice

Sastojci:

  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 100 g cherry rajčica
  • sok i korica 1 limuna
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 1/4 žličice suhe ljute papričice u ljuskicama
  • maslinovo ulje
  • 2 žlice sitno sjeckanog peršina
  • češnjak
  • srdele (u količini koju želiš, cca 250 g sirovih srdela po osobi)

 

Možda vas zanima... Ukusan i brz namaz od slanih srdela i kapara Recepti

 

Postupak:

  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Srdele očistiti te ih poslagati na lim obložen papirom za pečenje. Pokapati maslinovim uljem i posoliti.
  3. Cherry rajčice i luk pomiješati s koricom limuna, malo soli, ljuskicama papričica, limunovim sokom i kimom te sve dobro izmiješati i poslagati oko srdela. Na ostatak papira možete staviti krumpir ako ćete ga praviti.
  4. Pripremljene srdele peći u zagrijanoj pećnici otprilike 15 minuta, odnosno dok ne dobiju željenu boju. Posipati ih nasjeckanim češnjakom i peršinom te poslužiti još tople.

 | Author: Anna Jakutajc Wojtalik/Unsplash Svježe srdele - može li bolje?! foto: Anna Jakutajc Wojtalik/Unsplash

 

Možda vas zanima... More na tanjuru: Špageti sa svježim srdelama Recepti srdele Možda vas zanima... Top 5 načina za pripremanje srdela Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.