Voliš jesti zdravo, i samim time, ne jedeš prženu hranu? Preporučujemo da onda isprobaš i ove odlične srdele iz pećnice. Srdele možeš začiniti jednako kao što to činiš kada ih pržiš, ali će srdele pripremljene na ovaj način biti puno zdravije, a njihovo meso puno kvalitetnijeg okusa.
Srdele iz pećnice posluži s krumpirom
Uz srdele iz pećnice ispeci i slasne cherry rajčice i dobit ćeš pravu gozbu! Također, ako ne voliš pržene krumpiriće, krumpir možeš narezati na ploškice, pokapati s malo maslinovog ulja i posoliti i ispeći ga u pećnici te poslužiti uz srdele iz pećnice.
Krumpir peci odvojeno jer će ti za njega trebati više vremena u pećnici nego za ribu - nemoj ga staviti u pećnicu u isto vrijeme s ribom jer će se ona prepeći. Iako, postoji opcija da staviš krumpir s ribom pa pratiš kada je riba pečena i izvadiš ju, a krumpir samo nastaviš peći dok ne bude gotov. No zvuči prekomplicirano, a i zašto? Jer onda će se srdele iz pećnice ohladiti prije posluživanja, a to nastojimo izbjeći.
U pećnici pripremi i drugu plavu ribu
Količina srdela iz pećnice ovisi o tome za koliko osoba ih pripremaš, a ostale sastojke možeš dodati prema vlastitom ukusu. Također, osim srdela, u pećnici po ovom receptu možeš pripremati i drugu sitnu plavu ribu kao što su papaline ili čak manje skuše.
Očisti ribu i prati recept za srdele u pećnici, a rezultat će biti jednako ukusan. Uz ovako pripremljenu ribu, posluži neku od povrtnih salata i uživaj u slasnom i brzom ručku!
Srdele iz pećnice
Sastojci:
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 100 g cherry rajčica
- sok i korica 1 limuna
- 1 žličica sjemenki kima
- 1/4 žličice suhe ljute papričice u ljuskicama
- maslinovo ulje
- 2 žlice sitno sjeckanog peršina
- češnjak
- srdele (u količini koju želiš, cca 250 g sirovih srdela po osobi)
Postupak:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
- Srdele očistiti te ih poslagati na lim obložen papirom za pečenje. Pokapati maslinovim uljem i posoliti.
- Cherry rajčice i luk pomiješati s koricom limuna, malo soli, ljuskicama papričica, limunovim sokom i kimom te sve dobro izmiješati i poslagati oko srdela. Na ostatak papira možete staviti krumpir ako ćete ga praviti.
- Pripremljene srdele peći u zagrijanoj pećnici otprilike 15 minuta, odnosno dok ne dobiju željenu boju. Posipati ih nasjeckanim češnjakom i peršinom te poslužiti još tople.