Špajza 19. studenoga 2025.

Otkrij zašto je bolje kuhati s rajčicama iz limenke

Svježe ili konzervirane? Otkrij zašto je bolje kuhati s rajčicama iz limenke
foto: @cdavis1298 Pinterest
Iako zvuče zdravije, svježe rajčice često su okusno razočaranje. Otkrivamo zašto konzervirane rajčice često pobjeđuju i kako da umaci s konzerviranim rajčicama budu bolji nego ikad

Ne postoji povrće (dobro, botanički gledano je voće) koje je toliko svestrano i toliko omiljeno kao što je rajčica. A sve zbog tog čudesnog mirisa i okusa koji te u trenu transportira u srce Mediterana.

Rajčica u kasnu jesen je pak sasvim druga priča. Izgleda kao rajčica, ali znaš da nešto ne štima čim je zagrizeš. Okus tanak, tekstura brašnasta, miris – nikakav.

Nije problem u tebi i tvojim okusnim pupoljcima, nego u putovanju koje je ta rajčica prošla: ubrana zelena, dozrela u kamionu, tjednima u skladištu... Upravo zato profesionalni kuhari zimi automatski koriste konzervirane rajčice. Ne zato što nemaju izbora, nego zato što znaju da je to bolji izbor.

rajčica Možda vas zanima... Zašto su rajčice zapravo najzdravije voće na svijetu Špajza

Konzervirane rajčice: tajna za bolji umak

Rajčice koje završe u konzervi beru se kad su stvarno zrele, u onom trenutku kad pucaju od okusa. Par sati kasnije već su oguljene, usitnjene i zatvorene u limenku, s minimalno dodataka.

To znači da možeš imati pristup ljetnim rajčicama usred zime bez da si morao zalutati na tržnicu u potrazi za jedinom pristojnom.

rajčica u konzervi | Author: Vladislav Gluhotko/Unsplash Konzervirana rajčica foto: Vladislav Gluhotko/Unsplash

Osim što spašavaju okus, konzervirane rajčice često su i zdravije. Kuhanjem se oslobađa likopen, moćan antioksidans koji tijelo lakše upija iz kuhanih nego sirovih rajčica. Ukratko, svaki put kad napraviš dobru šalšu, radiš uslugu i nepcu i zdravlju.

Kad (i kako) odabrati najbolje iz konzerve

Nisu sve konzerve iste, naravno. Ako na etiketi vidiš više od "rajčica" i "sol" (plus eventualno malo bosiljka), prijeđi na drugu. Dodaci poput šećera ili kalcijevog klorida možda produžuju rok, ali ubijaju okus.

rajčica i krumpir Možda vas zanima... Novo znanstveno otkriće: krumpir je nastao od rajčice! Najave

Zato pravi znalci posežu za talijanskim konzerviranim rajčicama, posebno onima s oznakom DOP, koje su uzgojene na vulkanskom tlu pokraj Napulja, gdje rajčica stvarno ima karakter. OK, takve konzervirane rajčice su skuplje, ali kad osjetiš razliku u okusu, nećeš se vraćati. Ako imaš priliku, biraj cijele oguljene rajčice u konzervi – više kontrole, manje iznenađenja.

Šibenik: Velika raj?ica plijenila pozornost kupaca | Author: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Ljeti su rajčice najukusnije, tada prirpemi zimincu, ili koristi konzerviranu rajčicu foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Naravno, kad ljeto stvarno krene i štandovi se počnu rušiti pod težinom domaćih, slatkih rajčica, konzerva mirno odlazi na pauzu. To je vrijeme za salate, bruschette, i one svijetle, sirove umake koji doslovno mirišu na srpanj. Ali ostatak godine, limenka je tvoj najbolji saveznik.

Evo ideja za iduću godinu i odličnu zimnicu od rajčice:

džem od rajčice Možda vas zanima... Domaći džem od rajčice? Da, i odličan je! Recepti rajčice Možda vas zanima... Kako zamrznuti rajčice bez stresa Špajza Umak od rajčice Možda vas zanima... Napravi najbolju domaću pasiranu rajčicu Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.