Sezona rajčica je na vrhuncu, ali i pri kraju, mirisne su, zrele, crvene, savršene... I prebrzo propadaju. Kad ih imaš previše, a nemaš vremena za šalšu, kuhanje u staklenke ili pasiranje, tu uskače jednostavno rješenje koje (iznenađujuće) jako dobro funkcionira – zamrzavanje.
Zamrzavanje rajčica nije komplicirano, ne traži posebne alate i može ti sačuvati ono najvažnije: okus ljeta, spremljen za tmurne, sive dane kad ti najviše treba. A kad ih jednom isprobaš odmrznute, pitat ćeš se – zašto to nisam radio i ranije?
Zamrzavanje cijelih rajčica
Ako želiš jednostavno rješenje bez guljenja, blanširanja i prethodne obrade, ovo je tvoj način. Operi rajčice, dobro ih posuši, makni zelene peteljke i, ako želiš, izdubi sredinu.
Zatim rajčice samo posloži u vrećice sa zatvaračem, istisni višak zraka i stavi u zamrzivač. Gotovo. Kad ih zimi izvadiš, kožica se sama skida čim se lagano otope. U nekoliko minuta dobiješ očišćenu rajčicu spremnu za umak ili juhu. Neće izgledati lijepo za salatu, ali će okusom biti sve ono što ti je falilo kad su vani minusi.
Domaće rajčice zamrznute za šalšu u siječnju
Nasjeckane ili blanširane rajčice
Za one koji vole imati stvari pod kontrolom i unaprijed pripremljene, postoji drugi način: zamrzavanje nasjeckanih i/ili blanširanih rajčica. Nasjeckaj rajčice ili ih kratko blanširaj (prokuhaj i stavi u ledenu vodu), pa ih rasporedi na papir za pečenje tako da se ne dodiruju.
Takvo pripremljene rajčice zamrzni pojedinačno i tek onda prebaci u vrećicu. Ova metoda je odlična ako voliš kuhati na brzinu jer možeš izvaditi točno onoliko rajčica koliko ti u tom trenutku treba. I to bez otapanja cijelog pakiranja.
Kako odmrznuti rajčice? Lako!
Rajčice koje su zamrznute u zatvorenim vrećicama mogu stajati u zamrzivaču i do 6 mjeseci. Kad ti zatrebaju, samo ih prebaci u zdjelu na sobnoj temperaturi. Nakon otprilike pola sata, moći ćeš im bez problema oguliti kožicu.
Za potpunu upotrebu, pusti ih da se otope još barem sat vremena. Ako si u žurbi, možeš ih omekšati i u mikrovalnoj, ali pažljivo – nemoj ih pregrijati.
Važno je znati da zamrznute rajčice nisu za konzumaciju u sirovom obliku jer gube svoju čvrstoću. No za sve oblike kuhanja – i više su nego odlične.
Rajčice
Kako koristiti zamrznute rajčice
Zamrznute rajčice najbolje dolaze do izražaja u toplim, kuhanim jelima. Idealne su za šalše, guste juhe od rajčice, umake za tjesteninu, variva s grahom ili lećom, i sve što se dugo krčka.
Zamrznute rajčice možeš i naribati dok su još djelomično smrznute, pa odmah koristiti kao bazu za umak. Zamisli, vani pada snijeg, ti pripremaš brzi ručak, a iz lonca miriši domaći umak od rajčica zamrznutih prošlog ljeta...
Sastojci i upute korak po korak za zamrzavanje rajčica
Trebat će ti samo jedno: zrele, zdrave rajčice. A ovo su koraci koje trebaš slijediti:
- Rajčice operi, osuši, ukloni peteljku.
- Cijele rajčice stavi u vrećicu s patentnim zatvaračem, istisni zrak i poravnaj je kako bi zauzimala što manje mjesta.
- Za organizirane tipove: napiši datum na vrećici.
Rajčice