Recepti Tjestenina 22. srpnja 2025.

Slasni ljetni ručak - kremasta tjestenina s rajčicom

Tjestenina
10 MIN
15 MIN
4
SREDNJE
kremasta tjestenina od rajčice
Kremasta tjestenina od rajčice
foto: Jernej Kitchen/Pinterest
Donosimo super ukusan i jednostavan recept za kremastu tjesteninu s rajčicama, isprobaj ga već danas!

Jednostavnost je ključ kad je u pitanju ova sjajna kremasta tjestenina s rajčicom! Priprema se s nježno kuhanim savršeno zrelim sezonskim rajčicama i hladnom, kremastom burratom. Umak se priprema od pasirane rajčice, maslaca i parmezana, što daje baršunastu teksturu bez težine vrhnja.

Mogu li umjesto burrate koristiti svježu mozzarellu?

Naravno! Možeš svježom mozzarellom zamijeniti burratu, ali konačna tekstura i bogatstvo jela bit će drugačiji jer burrata sadrži dodatnu kremu i komadiće sira. Ako koristiš svježu mozzarellu, preporučujemo onu pohranjenu u slanoj otopini zbog mekše teksture i izraženijeg okusa.

kremasta tjestenina od rajčice | Author: Jernej Kitchen/Pinterest Kremasta tjestenina s rajčicom foto: Jernej Kitchen/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Kremasta tjestenina s rajčicom
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Špageti 340 g
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Ljutika 1 kom
  • Sol 1,50 žličica
  • Cherry rajčice 900 g
  • Češnjak 3 režanj
  • Mljevena paprika - slatka 0,25 žličica
  • Maslac 0,25 šalica
  • Parmezan 30 g
  • Burrata 250 g
  • Origano - svježi
Postupak
  1. U velikom loncu zahukaj obilnu količinu posoljene vode. Kuhaj u loncu špagete 2 imnute kra

    e nego što piše na pakiranju. Ocijedi špagete i pusti da se prosuše. Sačuvaj oko 1/2 šalice vode od kuhanja tjestenine.


  2. U međuvremenu, zagrij ulje u velikoj tavi na sredoj vatri. Dodaj ljutiku i 1/2 žličice soli te kuhaj, često miješajući, dok ne omekša i lagano posmeđi, oko 4 minute.

    Dodaj rajčice, češnjak i usitnjene čili papričice pa kuhaj, povremeno miješajući, dok rajčice ne puknu i tekućina ne počne zgušnjavati, otprilike 12 minuta. Makni s vatre.

    Prebaci 4 šalice smjese od rajčice u blender; ostatak ostavi u tavi. Poklopi blender, ali ukloni središnji dio poklopca kako bi para mogla izlaziti.

    Prekrij otvor blendera čistim ručnikom i miksajte dok ne dobiješ glatki umak, otprilike 30 sekundi. Vrati umak od rajčice natrag u tavu s preostalom smjesom i umiješaj preostalu 1 žličicu soli.


  3. Dovedi umak od rajčice do laganog vrenja na srednjoj vatri. Dodaj špagete i kuhaj, često miješajući hvataljkama, dok se tjestenina ne obloži umakom, otprilike 2 minute, po potrebi dodajući sačuvanu vodu od kuhanja tjestenine, po 2 žlice odjednom, kako biste razrijedili umak.

    Makni s vatre i umiješaj maslac i naribani sir dok se maslac ne rastopi i umak se lagano ne zgusne. Rasporedi tjesteninu ravnomjerno u tanjure. Burratu natrgaj na komade i rasporedi po posudama za posluživanje.

    Ukrasi svježim listićima origana i dodatnim papričicama.


Isprobaj i ove genijalne recepte za ljetnu tjesteninu:

linguine s tikvicama Možda vas zanima... Za samo 15 minuta napravi prefine linguine s tikvicama! Recepti turska tjestenina Možda vas zanima... Turska tjestenina koja je osvojila internet Recepti salmon feta pasta Možda vas zanima... Salmon Feta Pasta - slavna Feta Pasta ima novu verziju Recepti Tjestenina s kozicama Možda vas zanima... Mediteranska tjestenina s kozicama gotova u trenu Recepti Špageti s pestom i riba kuhana na pari Možda vas zanima... Morski špageti Jamieja Olivera gotovi za 15 minuta Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.