Donosimo super ukusan i jednostavan recept za kremastu tjesteninu s rajčicama, isprobaj ga već danas!
Jednostavnost je ključ kad je u pitanju ova sjajna kremasta tjestenina s rajčicom! Priprema se s nježno kuhanim savršeno zrelim sezonskim rajčicama i hladnom, kremastom burratom. Umak se priprema od pasirane rajčice, maslaca i parmezana, što daje baršunastu teksturu bez težine vrhnja.
Mogu li umjesto burrate koristiti svježu mozzarellu?
Naravno! Možeš svježom mozzarellom zamijeniti burratu, ali konačna tekstura i bogatstvo jela bit će drugačiji jer burrata sadrži dodatnu kremu i komadiće sira. Ako koristiš svježu mozzarellu, preporučujemo onu pohranjenu u slanoj otopini zbog mekše teksture i izraženijeg okusa.
Kremasta tjestenina s rajčicom
foto: Jernej Kitchen/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Kremasta tjestenina s rajčicom
10 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Špageti
340
g
Maslinovo ulje
2
žlica
Ljutika
1
kom
Sol
1,50
žličica
Cherry rajčice
900
g
Češnjak
3
režanj
Mljevena paprika - slatka
0,25
žličica
Maslac
0,25
šalica
Parmezan
30
g
Burrata
250
g
Origano - svježi
Postupak
U velikom loncu zahukaj obilnu količinu posoljene vode. Kuhaj u loncu špagete 2 imnute kra
e nego što piše na pakiranju. Ocijedi špagete i pusti da se prosuše. Sačuvaj oko 1/2 šalice vode od kuhanja tjestenine.
U međuvremenu, zagrij ulje u velikoj tavi na sredoj vatri. Dodaj ljutiku i 1/2 žličice soli te kuhaj, često miješajući, dok ne omekša i lagano posmeđi, oko 4 minute.
Dodaj rajčice, češnjak i usitnjene čili papričice pa kuhaj, povremeno miješajući, dok rajčice ne puknu i tekućina ne počne zgušnjavati, otprilike 12 minuta. Makni s vatre.
Prebaci 4 šalice smjese od rajčice u blender; ostatak ostavi u tavi. Poklopi blender, ali ukloni središnji dio poklopca kako bi para mogla izlaziti.
Prekrij otvor blendera čistim ručnikom i miksajte dok ne dobiješ glatki umak, otprilike 30 sekundi. Vrati umak od rajčice natrag u tavu s preostalom smjesom i umiješaj preostalu 1 žličicu soli.
Dovedi umak od rajčice do laganog vrenja na srednjoj vatri. Dodaj špagete i kuhaj, često miješajući hvataljkama, dok se tjestenina ne obloži umakom, otprilike 2 minute, po potrebi dodajući sačuvanu vodu od kuhanja tjestenine, po 2 žlice odjednom, kako biste razrijedili umak.
Makni s vatre i umiješaj maslac i naribani sir dok se maslac ne rastopi i umak se lagano ne zgusne. Rasporedi tjesteninu ravnomjerno u tanjure. Burratu natrgaj na komade i rasporedi po posudama za posluživanje.
Ukrasi svježim listićima origana i dodatnim papričicama.
Isprobaj i ove genijalne recepte za ljetnu tjesteninu: