Popularna turska delicija manti stiže u jednostavnoj verziji - bez razvlačenja tijesta. Priprema traje pola sata, a rezultat je preukusan
Ova turska tjestenina inspirirana je turskim mantijama - jastučićima punjenima mesom, koji se tradicionalno poslužuju s umakom od češnjaka i jogurta te rastopljenim maslacem s paprikom.
Umjesto ručnog zamatanja tijesta i kuhanja svake porcije, ova moderna verzija uzima osnovne elemente tog jela i pretvara ih u brzi, konkretan obrok za svaki dan. Bez žrtvovanja okusa.
Turski štih...
Recept za tursku tjesteninu koristi jednostavne sastojke: mljevenu junetinu, luk, jogurt, tjesteninu i nekoliko začina. Sve se priprema odvojeno, ali u jednoj tavi i jednom loncu – kako bi se uštedjelo na vremenu.
Oni koji žele dodatno pojačati autentičnost mogu rajčicu zamijeniti turskom paprikom (biber salçası), dodati sušenu mentu, sumak ili koristiti jogurt s više masnoće. Sve je stvar nijansi. Ako ostane mesa, umaka ili jogurta, spremi ih zasebno u posude s poklopcem i čuvaj u hladnjaku do 4 dana.
Turska tjestenina
foto: Gourministeriet/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Turska tjestenina
15 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Grčki jogurt
1
šalica
Češnjak
3
režanj
Sol
2
žličica
Maslac
4
žlica
Koncentrat rajčice
1
žlica
Chili pahuljice
1
žličica
Mljeveno meso - janjetina
450
g
Luk
0,50
šalica
Svježe mljeveni crni papar
1
žličica
Conchiglie (tjestenina u obliku školjkica)
450
g
Svježi peršin
0,50
šalica
Postupak
U manjoj zdjeli pomiješaj jogurt, naribani češnjak i ½ žličice soli dok se ne sjedini. Ostavi sa strane.
U velikoj tavi na srednjoj vatri rastopi maslac. Kad se rastopi, dodaj koncentrat rajčice i chili pahuljice te dobro promiješaj. Kuhaj uz često miješanje dok se pasta ne počne lijepiti za dno tave, a maslac poprimi crvenkastu boju - otprilike 2 minute.
Umak prebaci u manju zdjelu. Tavu pažljivo obriši papirnatim ručnikom - ne mora biti savršeno čista.
Vrati tavu na srednje jaku vatru i dodaj mljeveno meso i sitno nasjeckani luk. Začini s 1 i ½ žličice soli i paprom. Kuhaj uz miješanje i razbijanje mesa špatulom dok ne izgubi rozu boju i postane lagano hrskavo - oko 10 minuta.
Dok se meso kuha, u velikom loncu zakuhaj vodu. Kad proključa, obilno posoli i skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. Ocijedi je u cjedilu.
Podijeli tjesteninu na tanjure. Preko svake porcije dodaj umak od jogurta, zatim meso, pa obilno prelij maslacem s rajčicom. Na kraju pospi nasjeckanim svježim peršinom i odmah posluži.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
592 kcal
29 %
MASTI
30,00 g
41 %
KOLESTEROL
0,11 g
0 %
UH
43,00 g
15 %
PROTEINI
36,00 g
72 %
Ako je pri ruci aleppo papričica svakako je iskoristi umjesto 'običnih' chili pahuljica jer daje puno bogatiji, dublji okus bez agresivne ljutine. Kumin (u zrnu ili mljeven) dodatno produbljuje mesni sloj i daje jelu miris turske kuhinje koji se ne zaboravlja.