gastro postao
Pizza na turski način nešto je zasitnija i bogatija od one koju poznajemo, no ono što bi vas moglo osvojiti jest kombinacija začina koja ju čini posebnom i tako ukusnom.
Turska pizza obično se priprema s goveđim ili janjećim mesom, no možete upotrijebiti i ono koje vam je pri ruci. Povrće je važno nasjeckati na sitno, a tijesto razvaljati na tanko kako bi se lahmacun mogao zarolati i jesti poput palačinke.
Kombinaciji možete dodati i režanj ili dva režnja češnjaka te začine po želji. Želite li okus turske pizze približiti onom već poznatom, sjajna ideja bit će i dodatak ribanog sira.
Za pripremu tijesta trebat će vam:
- 350 g bijelog brašna
- 170 ml tople vode
- 1 žličica šećera
- 10 g svježeg kvasca
- Sol
Za nadjev:
- 500 g mljevene govedine ili drugog mesa
- 1 luk
- 1 žličica kumina
- 1 žličica čili papričice
- 1 žličica crvene paprike
- 1 rajčica
- 3 žlice umaka od rajčice
- Peršin
- Maslinovo ulje
- Sol, papar
Postupak pripreme:
- U zdjeli izmiješajte kvasac, toplu vodu i šećer te ostavite dok se ne zapjeni.
- Prosijte brašno u posudu, a u sredini napravite rupu.
- Ulijte u smjesu s kvascem. Postupno dodajte vodu i miješajte dok ne dobijete meko tijesto. Na kraju dodajte sol.
- Mijesite rukama 10 minuta ili 5 minuta mikserom. Pokrijte tijesto i ostavite da se diže na toplom sat vremena.
- U zdjeli rukama izmiješajte sastojke za nadjev. Ako je potrebno, dodajte malo vode i mijesite dok ne dobijete vlažnu smjesu.
- Dignuto tijesto zamijesite i podijelite na šest lopti. Razvaljajte svaku u tanke krugove.
- Nadjev rasporedite ravnomjerno na šest pizza i pecite od 15 do 20 minuta na temperaturu od 190 stupnjeva Celzijusa. Pospite peršinom i limunovim sokom.
Dobar tek!