Recepti Umak 13. kolovoza 2024.

Napravi domaću pasiranu rajčicu, baš poput bakine

Umak od rajčice
Umak od rajčice - nema do domaćeg
foto: Anshu A/Unsplash
Imamo odlične upute kako napraviti najbolju domaću pasiranu rajčicu koja će te cijele godine podsjećati na najukusnije ljeto

Kupovna pasirana rajčica dostupna nam je tijekom cijele godine, povoljna je i praktična, no jednostavno je ne možeš usporediti s domaćom, koju napraviš kod kuće, po mogućnosti od domaćih rajčica iz tvoga, maminog ili bakinog vrta. Ma, nećemo se lagati - bilo koja domaća rajčica, pa i ona s tržnice, je sasvim OK.

Odličan domaći recept

Imamo odličan domaći recept koji će u boci uhvatiti i sačuvati sve okuse i mirise ljeta koje inače pronalazimo u svježim rajčicama. Bitno je da su rajčice savršeno zrele, domaće i time i pune okusa. Imamo super savjete kako napraviti najbolju domaću pasiranu rajčicu - primijeni ih i imat ćeš najukusniju zimnicu ikad!

Lidia Bastianich Možda vas zanima... Slavna kuharica ima najbolje savjete za umak od rajčice! Špajza

Pasiranu rajčicu najbolje je pripremati u kolovozu kad je na tržnicama i po vrtovima dostupno obilje finih domaćih rajčica, a kasnije pasiranu rajčicu možeš koristiti za brojna jela - od juhe, lazanja, raznih umaka za tjesteninu, pizza, punjenih paprika... I ne brini, samo slijedi navedene korake i napravit ćeš savršenu domaću pasiranu rajčicu!

rajčice | Author: Deniz Altindas/Unsplash Za domaću pasiranu rajčicu koriste se zreli, ali tvrdi plodovi foto: Deniz Altindas/Unsplash

1. Odabir rajčica

Prvi i vrlo vjerojatno najvažniji korak jest odabir kvalitetne rajčice. Trebaju ti savršeno zrele, ali čvrste rajčice pa tako odstrani sve mekane rajčice ili dijelove koji su mekani.

Rajčice često znaju imati tamne mrlje i to je u redu, samo te mrlje prije kuhanja domaće pasirane rajčice treba ukloniti oštrim nožem i ostatak rajčice upotrijebiti za izradu passate.

Njoki s rajčicom i sirom Možda vas zanima... LJETNI RUČAK Brzinski njoki s rajčicom i sirom Recepti

2. Priprema rajčica

Nakon što ih probereš, rajčice dobro operi u hladnoj vodi. Prije toga ukloni sve peteljke i listove.

Nakon što opereš rajčice, makni s njih kožu, prereži ih napola i ukloni sjemenke, jer zbog sjemenki pasirana rajčica može postati gorka, te imati zrnatu teksturu. To se može odlično napraviti uz pomoć pasirke, no u nastavku teksta pravit ćemo se da je nemaš pa ćemo detaljno objasniti kako to obaviti ručno.

 | Author: Greta Hoffman/Pexels Domaći umak od rajčice foto: Greta Hoffman/Pexels

3. Blanširanje rajčica i uklanjanje kože

Rajčice ubaci u vrelu vodu i pusti ih da stoje 2-3 minute. Potom ih prebaci u zdjelu s ledenom vodom u koju možeš dodati i leda, kako bi se rajčice što brže ohladile. Nožićem oguli kožu s rajčica.

4. Uklanjanje sjemenki iz rajčica

Oguljene rajčice prereži napola i iz njih žličicom izvadi sjemenke. Te sjemenke možeš staviti u zdjelicu ili čašu s vodom na nekoliko dana kako bi lagano krenule fermentirati, potom ih isprati i osušiti i iduće godine iskoristiti kao sjeme za svoju domaću rajčicu.

rižoto od rajčice Možda vas zanima... Oduševio nas je ovaj predobar rižoto od rajčice Recepti rajčice Možda vas zanima... Istražili smo: smiješ li jesti napukle rajčice Špajza

5. Kuhanje rajčica

Rajčice možeš još malo usitniti te ubaciti u lonac i uliti vode toliko koliko je potrebno da prekrije rajčice. Pusti da zavrije i kipi oko 10 minuta. Ugasi vatru i pusti da se rajčica i voda potpuno ohlade.

6. Blendanje/pasiranje rajčica

Postoji nekoliko načina da odradiš ovaj korak. Možeš koristiti blender ii multipraktik, ovisno o tome kakvu konzistenciju želiš postići.

Ako želiš potpuno glatku teksturu, koristi blender, a ako više voliš rustikalnije umake najbolje je rajčicu usitniti rukama. Jednostavno zasuči rukave, dobro operi ruke i kreni gnječiti rajčice. Ako imaš djecu uključi ih u ovaj korak, jer klinci obično uživaju u gnječenju rajčice.

rajčice | Author: Rezel Apacionado/Unsplash Rajčice foto: Rezel Apacionado/Unsplash

7. Skladištenje pasirane rajčice

Idealno bi bilo pasiranu rajčicu čuvati u dobro poklopljenim staklenkama, bez dotoka zraka. Kako to najbolje napraviti? Prvo trebaš sterilizirane staklenke napuniti pasiranom rajčicom uz pomoć šeflje, otprilike 2.5 cm ispod ruba staklenke.

Dobre će biti bilo koje staklenke, a one duguljaste od kupovne pasirane rajčice bit će savršene. Nakon što ih napuniš, dobro zavrni poklopac i stavi ih u lonac pun vruće vode te između njih stavi nekoliko kuhinjskih krpa kako se boce ne bi porazbijale. Dolij još vode da prekrije poklopljene boce.

juha od rajčice Možda vas zanima... Ova prefina juha od rajčice gotova je za par minuta! Recepti

Pusti da voda zakipi, smanji varu i pusti da lagano ključa oko 30 minuta. Tako će se u bocama napraviti vakuum koji će spriječiti razvoj bakterija, a time i kvarenje pasirane rajčice. 

Ako imaš dovoljno mjesta u zamrzivaču, ovaj korak možeš preskočiti te svoju domaću pasiranu rajčicu jednostavno staviti u vrećice i - zamrznuti. Dugo će trajati, uvijek će ti biti dostupna, a i preskočit ćeš najkompliciraniji korak u pripremi domaće pasirane rajčice.

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:42 14. Kolovoz 2024.

    Bas super domaca