Miris i okus koji ima ova divna juha od rajčice odmah će te vratiti u djetinjstvo, u maminu ili bakinu kuhinju
Iako za sve juhe ponekad kažemo kao da su hrana koja liječi i održava nas zdravima, juha od rajčice ili paradajz juha ima posebno mjesto. Ona je kraljica među juhama, a samo nekoliko koraka dijeli te od pripreme do gotovog proizvoda u kojem ćeš uživati.
Odlična stvar jest da ovu juhu od rajčice možeš pripremiti možeš točno onako kako tebi najbolje odgovara. Stoga, možeš, ali i ne moraš napraviti zapršku koja će osigurati kremastu teksturu, po želji možeš dodati malo celera, a kada je u pitanju posluživanje možeš ju konzumirati samu, s kruhom ili uz dodatak domaćih rezanaca, riže ili tjestenine.
Ovu juhu od rajčice volimo u svako doba godine
Iako je idealna u jesenskim i zimskim mjesecima, zbog sezone i dozrijevanja rajčica često se priprema i u ljeto. Recept u nastavku odnosi se na već pasiranu rajčicu, ali ako se odlučiš na pripremu sa svježim, pobrini se da koristiš potpuno zrele rajčice te vrstu koja ima mnogo tekućine.
Ako odlučiš upotrijebiti svježe rajčice, imaj na umu da će priprema trajati malo duže. Ipak ih moraš pirjati otprilike pola sata prije no što se primiš štapnog miksera.
Juha od rajčice
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Juha od rajčice
9 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslinovo ulje
2
žlica
Brašno
3
žlica
Luk
1
kom
Povrtni temeljac
400
ml
Pasata od rajčice
600
ml
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Šećer
Celer - listići
15
g
Rezanci za juhu
Postupak
Maslinovo ulje zagrij u loncu na srenjoj vatri. Dodaj brašno i napravi zapršku. Dodaj luk i malo ga poprži.
Dodaj (domaću) pasiranu rajčicu, dobro promiješaj i zatim ulij vodu ili povrtni temeljac.
Dodaj sol i papar te šećer, pogotovo ako je riječ o kiselkastoj pasiranoj rajčici. Pričekaj da zavrije.
Kuhaj 8-10 minuta.
Prije posluživanja juhu procijedi te ju posluži uz prethodno skuhanu rižu, domaće rezance ili tjesteninu.