Recepti Juha 11. kolovoza 2024.

Ova prefina juha od rajčice gotova je za par minuta!

Juha
9 MIN
10 MIN
4
SREDNJE
juha od rajčice
Juha od rajčice - možeš ju obogatiti raznim dodacima
foto: Olivie Strauss/Unsplash
Miris i okus koji ima ova divna juha od rajčice odmah će te vratiti u djetinjstvo, u maminu ili bakinu kuhinju

Iako za sve juhe ponekad kažemo kao da su hrana koja liječi i održava nas zdravima, juha od rajčice ili paradajz juha ima posebno mjesto. Ona je kraljica među juhama, a samo nekoliko koraka dijeli te od pripreme do gotovog proizvoda u kojem ćeš uživati.

Možda vas zanima... Kako oguliti koru s rajčice brzo i bez puno muke? Špajza

Odlična stvar jest da ovu juhu od rajčice možeš pripremiti možeš točno onako kako tebi najbolje odgovara. Stoga, možeš, ali i ne moraš napraviti zapršku koja će osigurati kremastu teksturu, po želji možeš dodati malo celera, a kada je u pitanju posluživanje možeš ju konzumirati samu, s kruhom ili uz dodatak domaćih rezanaca, riže ili tjestenine.

Ovu juhu od rajčice volimo u svako doba godine

 

Iako je idealna u jesenskim i zimskim mjesecima, zbog sezone i dozrijevanja rajčica često se priprema i u ljeto. Recept u nastavku odnosi se na već pasiranu rajčicu, ali ako se odlučiš na pripremu sa svježim, pobrini se da koristiš potpuno zrele rajčice te vrstu koja ima mnogo tekućine.

Ako odlučiš upotrijebiti svježe rajčice, imaj na umu da će priprema trajati malo duže. Ipak ih moraš pirjati otprilike pola sata prije no što se primiš štapnog miksera.

juha od rajčice | Author: Olivie Strauss/Unsplash Juha od rajčice foto: Olivie Strauss/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Juha od rajčice
9 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Brašno 3 žlica
  • Luk 1 kom
  • Povrtni temeljac 400 ml
  • Pasata od rajčice 600 ml
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Šećer
  • Celer - listići 15 g
  • Rezanci za juhu
Postupak
  1. Maslinovo ulje zagrij u loncu na srenjoj vatri. Dodaj brašno i napravi zapršku. Dodaj luk i malo ga poprži.


  2. Dodaj (domaću) pasiranu rajčicu, dobro promiješaj i zatim ulij vodu ili povrtni temeljac. 


  3. Dodaj sol i papar te šećer, pogotovo ako je riječ o kiselkastoj pasiranoj rajčici. Pričekaj da zavrije.


  4. Kuhaj 8-10 minuta.


  5. Prije posluživanja juhu procijedi te ju posluži uz prethodno skuhanu rižu, domaće rezance ili tjesteninu.


I u ovim receptima rajčica je glavna zvijezda!

 

Možda vas zanima... Danas kuhamo: Pileće okruglice u umaku od rajčice Recepti cherry rajčice Možda vas zanima... Jela s roštilja začini slasnim preljevom od cherry rajčica Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.