gastro postao
Jednostavan recept za sredinu radnoga tjedna...
Nevjerojatno ukusne pileće okruglice pečene u najjednostavnijem umaku od rajčice savršen su odabir za ručak ili večeru. Posluži ih uz tjesteninu, pire krumpir ili palentu i ne zaboravi na sezonsku salatu!
Ako nešto i ostane nakon ručka ili večere, imaj na umu da ove mesne okruglice u hladnjaku možeš čuvati dva do tri dana. Prije posluživanja ih zagrij, a po potrebi dodaj malo vode ili temeljca.
Sastojci za mesne okruglice:
- 750 g piletine
- 1 jaje
- 60 g krušnih mrvica
- 1 žlica parmezana
- sol, papar
Sastojci za umak:
- 1 nasjeckani režanj češnjaka
- 125 mL crnog vina
- 1 žlica paste od rajčice
- 800 g konzervirane rajčice
- 230 mL vode
Priprema:
- Ako koristiš prethodno samljevenu piletinu, preskoči ovaj korak. Ako ne, ubaci ju u procesor hrane i uključi ga sve dok se piletina na samelje.
- Stavi ju u veliku zdjelu i zatim dodaj u nju krušne mrvice, jaje, parmezan, sol i papar. Sve dobro promiješaj.
- Zatim napravi kuglice uz pomoć žlice kao mjerne jedinice. Obavezno ih dobro oblikuj kako ne bi bilo pukotina u njima.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Dodaj maslinovo ulje u tavu, lagano zapeci mesne okruglice sa svih strana i zatim ih stavi sa strane. Ako ti ne stanu sve odjednom, ponovno dok ne budeš gotova.
- U istu tavu dodaj nasjeckani češnjak, pirjaj minutu, a zatim dodaj crno vino. Smanji temperaturu na pola, zatim dodaj pastu od rajčice i miješaj da se sve sjedini.
- Dodaj zatim umak od rajčice i vodu i smanji vatru. Kuhaj 10 minuta. Ulij umak u posudu za pečenje dovoljno veliku da možeš poslagati u nju sve mesne okruglice i zatim i njih dodaj na umak.
- Peci 25 minuta dok umak ne postane crvene boje i proključa. Serviraj uz svježi bosiljak i naribani parmezan te prilog po želji.
U slast!