Iako je Ikea najpoznatija po svojem lijepom i jednostavnom dizajnu kada je u pitanju namještaj, njezin restoran također treba pohvaliti! Sada su, zbog koronavirusa, njene poslovnice diljem svijeta zatvorene, no svojim kupcima ipak su priredili jedno iznenađenje.
Mesne okruglice u umaku uz pire krumpir jedno su od omiljenih jela mnogima od vas, a u nastavku vam čeka recept za njih ravno iz kuhinje Ikea restorana. "Boravak u kući može biti težak, ali mi vam želimo pomoći i pomalo ga olakšati i učiniti ugodnijim. Bon appétit ili, smaklig måltid, kako kažemo mi u Švedskoj!", napisali su te otkrili svoju tajnu pripreme, prenosi Independent.
Sastojci za okruglice:
- 500 g goveđeg mljevenog mesa
- 250 g svinjskog mljevenog mesa
- 1 sitno sjeckani luk
- 1 režanj češnjaka
- 100 g krušnih mrvica
- 5 jušnih žlica punomasnog mlijeka
- 1 jaje
- sol i papar po želji
Sastojci za umak:
- par kapi ulja
- 150 ml punomasnog vrhnje za kuhanje
- 40 g maslaca
- 40 g brašna
- 150 mL temeljca povrtne juhe
- 150 mL temeljca goveđe juhe
- 2 čajne žličice sojinog umaka
- 1 čajna žličica Dijon senfa
Priprema:
- Pomiješaj smjesu goveđeg i svinjskog mljevenog mesa i dobro ju izmiješaj da ne bude nikakvih grudica. Dodaj sitno sjeckani luk, češnjak, krušne mrvice, jaje i ponovno promiješaj. Dodaj mlijeko i dobro začini solju i paprom.
- Od smjese oblikuj male okruglice. Stavi ih na čisti tanjur, poklopi i čuvaj u hladnjaku 2 sata kako bi okruglice zadržale oblik tijekom kuhanja.
- U tavi zagrij ulje na srednje jakoj vatri. Kad je vruće, polako dodaj mesne okruglice.
- Kad dobiju boju, stavi ih u posudu i prekrij. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i peci još 30 minuta.
- U tavi rastopi maslac. Dodaj brašno i nastavi kuhati, neprestano miješajući 2 minute. Dodaj povrtni i goveđi temeljac i nastavi miješati. Dodaj vrhnje, dvije žličice sojinog umaka i žličicu Dijon senfa. Stavi na laganu vatru da se umak zgusne i nastavi miješati.
- Posluži okruglice uz kuhani krumpir ili pire.
Dobar tek!