Mesne okruglice u umaku od rajčice sa špagetima u kratkom će roku postat tvoj omiljeni recept.
Ako ste ovih dana 'pretjerali' s bolognese ili kremastim receptima s tjesteninom, ali i dalje ju obožavate, pogotovo špagete, ovaj recept odlična je alternativa.
Osim toga, mesne okruglice su odlična podloga za uvođenje izmjena po volji. Obično mlijeko možeš zamijeniti onim bez laktoze, a možeš upotrijebiti i ricottu. Meso također možeš izabrati po ukusu, iako se većinom koristi spoj svinjetine, i junetine, ti se možeš odlučiti na mljevenu piletinu ili puretinu.
Također, možeš napraviti više mesnih okruglice, zamrznuti ih i imati ih spremne za one dane kada jednostavno želiš nešto fino, ali brzo. Samo ih odmrzneš, dodaš u (domaći) umak od rajčice i dobit će izvrstan ručak ili večeru.
Mesne okruglice u umaku od rajčice
foto: Rachel, The Hearty Life/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Mesne okruglice u umaku od rajčice
21 MIN
pripreme
33 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mljeveno meso - miješano
450
g
Krušne mrvice
15
g
Mlijeko
80
ml
Listići svježeg peršina
2
žlica
Parmezan
2
žlica
Sol
2
žličica
Svježe mljeveni crni papar
Kajenska papričica
Luk
1
kom
Jaje
2
kom
Češnjak
3
režanj
Maslinovo ulje
2
žlica
Pelati iz konzerve
700
g
Špageti
450
g
Postupak
U velikoj posudi zakuhaj vodu i skuhaj špagete. Ocijedi ih, ali sačuvaj 250 ml vode u kojoj su se kuhale.
Dok čekaš da voda zakipi ili dok se špagete kuhaju lim za pečenje obloži masnim papirom za pečenje.Upali pećnicu i zagrij na 200 stupnjeva.
U velikoj zdjeli pomiješaj meso, mrvice, mlijeko, peršin, sir, žličicu soli, papar, luk, jaja i jednu trećinu mljevenog češnjaka. Sve zajedno dobro promiješaj kako bi se svi sastojci sjedinili. Dobivenu smjesu oblikuj u kuglice promjera pet centimetara.
Posloži kuglice na lim i peci ih 12 minuta na 200 stupnjeva.
U većoj, dubljoj tavi zagrij dvije žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Dodaj preostale dvije trećine češnjaka i malo papra ili kajenske paprike po želji te pirjaj dok češnjak ne poprimi zlatnu boju, oko 30 sekundi do minute.
Dodaj rajčicu i posoli prema ukusu. Ostavi da smjesa lagano krčka, oko pet minuta, povremeno miješajući. Ako u ovo vrijeme mesne okruglice nisu još gotove, nakon 5 minuta krčkanja, smanji vatru kako bi se umak lagano krčkao dok se okrugluce u pećnici ne ispeku do kraja.
Kad mesne okruglice budu pečene, dodaj ih u umak i dobro promiješaj. Smanji na laganu vatru i pirjaj mesne okrugliceu umaku oko 10 minuta.
Posluži toplo i po želji dodatno pospi naribanim sirom i peršinom.