Recepti 18. studenoga 2024.

Sočne mesne okruglice u umaku od rajčice

Tjestenina
21 MIN
33 MIN
4
SREDNJE
mesne okruglice u umaku od rajčice
Mesne okruglice u umaku od rajčice
foto: Rachel, The Hearty Life/Pinterest
Mesne okruglice u umaku od rajčice sa špagetima u kratkom će roku postat tvoj omiljeni recept.

Ako ste ovih dana 'pretjerali' s bolognese ili kremastim receptima s tjesteninom, ali i dalje ju obožavate, pogotovo špagete, ovaj recept odlična je alternativa.

Osim toga, mesne okruglice su odlična podloga za uvođenje izmjena po volji. Obično mlijeko možeš zamijeniti onim bez laktoze, a možeš upotrijebiti i ricottu. Meso također možeš izabrati po ukusu, iako se većinom koristi spoj svinjetine, i junetine, ti se možeš odlučiti na mljevenu piletinu ili puretinu.

Također, možeš napraviti više mesnih okruglice, zamrznuti ih i imati ih spremne za one dane kada jednostavno želiš nešto fino, ali brzo. Samo ih odmrzneš, dodaš u (domaći) umak od rajčice i dobit će izvrstan ručak ili večeru.

Umak od rajčice Možda vas zanima... Napravi domaću pasiranu rajčicu, baš poput bakine Recepti Lidia Bastianich Možda vas zanima... Slavna kuharica ima najbolje savjete za umak od rajčice! Špajza

mesne okruglice u umaku od rajčice | Author: Rachel, The Hearty Life/Pinterest Mesne okruglice u umaku od rajčice foto: Rachel, The Hearty Life/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Mesne okruglice u umaku od rajčice
21 MIN
pripreme
33 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Mljeveno meso - miješano 450 g
  • Krušne mrvice 15 g
  • Mlijeko 80 ml
  • Listići svježeg peršina 2 žlica
  • Parmezan 2 žlica
  • Sol 2 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Kajenska papričica
  • Luk 1 kom
  • Jaje 2 kom
  • Češnjak 3 režanj
  • Maslinovo ulje 2 žlica
  • Pelati iz konzerve 700 g
  • Špageti 450 g
Postupak
  1. U velikoj posudi zakuhaj vodu i skuhaj špagete. Ocijedi ih, ali sačuvaj 250 ml vode u kojoj su se kuhale.


  2. Dok čekaš da voda zakipi ili dok se špagete kuhaju lim za pečenje obloži masnim papirom za pečenje. Upali pećnicu i zagrij na 200 stupnjeva.


  3. U velikoj zdjeli pomiješaj meso, mrvice, mlijeko, peršin, sir, žličicu soli, papar, luk, jaja i jednu trećinu mljevenog češnjaka. Sve zajedno dobro promiješaj kako bi se svi sastojci sjedinili. Dobivenu smjesu oblikuj u kuglice promjera pet centimetara.


  4. Posloži kuglice na lim i peci ih 12 minuta na 200 stupnjeva.


  5. U većoj, dubljoj tavi zagrij dvije žlice maslinova ulja na srednje jakoj vatri. Dodaj preostale dvije trećine češnjaka i malo papra ili kajenske paprike po želji te pirjaj dok češnjak ne poprimi zlatnu boju, oko 30 sekundi do minute.

    Dodaj rajčicu i posoli prema ukusu. Ostavi da smjesa lagano krčka, oko pet minuta, povremeno miješajući. Ako u ovo vrijeme mesne okruglice nisu još gotove, nakon 5 minuta krčkanja, smanji vatru kako bi se umak lagano krčkao dok se okrugluce u pećnici ne ispeku do kraja.


  6. Kad mesne okruglice budu pečene, dodaj ih u umak i dobro promiješaj. Smanji na laganu vatru i pirjaj mesne okruglice u umaku oko 10 minuta. 


  7. Posluži toplo i po želji dodatno pospi naribanim sirom i peršinom.


Dobar tek uz još par recepata za mesne okruglice!

Možda vas zanima... Pripremi švedske mesne okruglice s pire krumpirom Kolumne Možda vas zanima... Danas guštaj u sendviču s mesnim okruglicama Recepti Ćufte Možda vas zanima... SVI IH VOLE Ćufte u sočnom umaku od rajčice Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.