Voliš li ljuti umak od rajčice? Mi smo doslovce ludi za njim! Jer donosi potpuno novu dimenziju okusa, koji 'običan' umak od rajčice jednostavno nema. Takav umak oživjet će jelo od tjestenine i zato ga je dobro naučiti pripremati savršeno, da uvijek bude najbolji.
Slavna chefica, vlasnica restorana i kulinarska TV zvijezda Lidia Bastianich otkrila je svoju tajnu najboljeg ljutog umaka od rajčice kojim najradije prelije rigatoni tjesteninu. Pa u čemu je njezina tajna? Kaže ova slavna dama – u rajčici! 😉 No ima toga još, a sve njezine savjete donosimo u nastavku...
"Kod svakog umaka od rajčice jako je važan odabir rajčica – one moraju biti slatke i ne smiju biti previše vodenaste, jer inače umak neće biti ukusan", priznala je Lidia Bastianich i priznala da i sama, kad joj vrhunske rajčice nisu dostupne, koristi konzervirane jer su jednako kvalitetne i ukusne. Od sorti Lidia preporučuje San Marzano i Roma rajčice.
Nakon što odabereš najbolje rajčice za umak, uhvati se mašine za mljevenje mesa, nikad blendera, i - usitni rajčice, te ih kasnije propasiraj.
"Rajčice za umak nikad ne usitnjavam u blenderu jer onda u tekućinu uđe previše zraka i izgubi se dio boje", objašnjava slavna kuharica koja, nakon što usitni rajčice, u tu tekućinu doda malo vode i ljutu papričicu, omiljeni talijanski peperoncino, koji umaku daje pikantan okus.
"Marinara umak treba se kuhati 20 minuta i to je dovoljno za svježi okus rajčice. U umak se može dodati i grančica svježeg bosiljka, koja se kasnije izvadi", otkriva Lidia Bastianich i na kraju dodaje da, kada ti je nedostupan peperoncino, u ovaj umak možeš dodati i malo tabasca. Samo pripazi na količinu.