Recepti Rižoto 09. svibnja 2024.

Lidia Bastianich primit će Emmy za životno djelo!

Rižoto
7 MIN
20 MIN
6
SREDNJE
lidia bastianich
Lidia Bastianich
foto: Facebook @Lidia Bastianich
Lidia Bastianich, slavna kuharica rođena u Hrvatskoj, ovih dana ima puno razloga za slavlje, a i mi slavimo s njom uz njezin odličan recept za rižoto s češnjakom

Lidia Bastianich, slavna kuharica rođena u Hrvatskoj i vlasnica više uspješnih restorana u SAD-u, ovogodišnja je dobitnica nagrade Daytime Emmy za životno djelo. Lidia već 25 godina inspirira gledatelje diljem svijeta na kuhanje i isprobavanje finih jela kroz TV formate kao što su "Lidijina kuhinja", "Lidijina Italija" i druge, a nagradu će primiti na svečanoj dodjeli koja će se održati 7. 8 8. lipnja u Los Angelesu.

Lidia Bastianich, šparoge, Istra Možda vas zanima... Lidia Bastianich u rodnoj Istri nabrala divlje šparoge i složila odličnu fritaju! Recepti

Hrana povezuje ljude

"Za mene je velika čast što ću primiti nagradu Daytime Emmy za životno djelo, i to jer posljednjih 25 godina s TV publikom dijelim svoju strast prema hrani. Zajedničko kuhanje i dijeljenje hrane zajednički su svim kulturama.

Hrana hrani naše tijelo, ali i dušu, povezuje ljude iz različitih okruženja, te okuplja obitelji, prijatelje i potpune strance. Nema boljeg od dijeljenja hrane s drugim ljudima, posebno u ovim teškim i izazovnim vremenima. Eto, upravo to je jednostavna ideja koja stoji iza mog životnog djela….", poručila je Lidia Bastianich koja je već 8 puta primila nagradu Daytime Emmy (5 puta kao najbolja voditeljica kulinarske emisije te 3 puta za najbolju kulinarsku emisiju).

lidia bastianich | Author: IPA/PIXSELL Lidia Bastianich foto: IPA/PIXSELL

Lidijin uspjeh slavimo uz njezin rižoto s češnjakom

"Lidijin nevjerojatan uspjeh spaja njezinu ljubav prema kuhanju dok istodobno zabavlja milijune gledatelja svaki dan. Velika nam je čast reći joj "Hvala" za brojne ukusne obroke iz njezine TV kuhinje i sa stranica njezinih brojnih kuharica", poručio je Adam Sharp, predsjednik Nacionalne akademije televizijskih umjetnosti, američke institucije koja dodjeljuje nagrade Daytime Emmy i Emmy.

Ovaj veliki uspjeh drage Lidije slavimo uz njezin odličan recept za rižoto s češnjakom, o kojem ova slavna kuharica kaže: „Preukusan jednostavan rižoto s češnjakom može se jesti takav kakav jest, a mogu mu se dodati kozice ili povrće u zadnjih 5 minuta kuhanja“.

rižoto, lidia bastianich | Author: Lidiasitaly.com Rižoto s češnjakom - recept Lidije Bastianich foto: Lidiasitaly.com

Ne gasi ekran dok kuham

Rižoto s češnjakom - recept Lidije Bastianich
7 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Pileći temeljac 7 šalica
  • Sol
  • Češnjak 14 režanj
  • Bijelo vino 1 šalica
  • Maslinovo ulje 5 žlica
  • Luk 2 kom
  • Arborio riža 2 šalica
  • Maslac 2 žlica
  • Grana padano 0,50 kom
Postupak
  1. Zagrij pileći temeljac da zakipi, posoli ga ako je potrebno. U blenderu napravi pire od češnjaka i bijelog vina.


  2. Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Kad je ulje vrelo, dodaj nasjeckani luk i pirjaja dok luk ne omekša, oko 5 minuta.


  3. Pojačaj vatru, dodaj rižu i uz stalno miješanje prži dok se sva zrna ne tostiraju, no ne smiju posmeđiti - oko 2 minute. Dodaj pire od vina i češnjaka i kuhaj dok gotovo sva tekućina ne ispari.


  4. Dodaj oko 2 šalice vrelog temeljca, promiješaj i kuhaj dok se tekućina gotovo cijela ne upije - oko 5 minuta. Dodaj još 2 šalice temeljca i ponovno kuhaj dok se skoro sva tekućina ne upije.


  5. Nastavi kuhati i dodavati temeljac (moguće je da će ti trebati i više od 7 šalica, zato pripremi i malo više temeljca!) - ukupno 15-20 minuta, odnosno dok riža ne bude al dente.


  6. Ugasi vatru, umiješaj maslac narezan na kockice, umiješaj svježe naribani sir grana padano i posluži odmah!


Postupak pogledaj i u videu, a nakon toga isprobaj i ostale Lidijine recepte koje donosimo u nastavku...

zimski minestrone, Lidia Bastianich Možda vas zanima... RECEPT DANA: Zimski minestrone Lidije Bastianich Recepti Lazanje bez mesa Možda vas zanima... Projekt za vikend: lazanje Lidije Bastianich Recepti Lidia Bastianich Možda vas zanima... Slavna kuharica ima najbolje savjete za umak od rajčice! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.