Recepti 29. siječnja 2025.

OBOŽAVAMO IH Ćufte u sočnom umaku od rajčice

Govedina
25 MIN
35 MIN
4
SREDNJE
Ćufte u umaku od rajčice
Slasne ćufte u umaku od rajčice
foto: Plays Well With Butter/Pinterest
Imamo najbolji recept za ćufte u umaku od rajčice koje okusom (ali i izgledom) pariraju onima iz omiljenog restorana!

Domaće ćufte (ili mesne okruglice) - mnogima omiljeni zalogaji od mljevenog mesa u kombinaciji s domaćim umakom od rajčica odličan su odabir za brzinski ručak ili večeru! Bilo da se poslužuju uz špagete, pire krumpir ili rižu, kao predjela na štapićima ili u bogatom saftu, ćufte su zasigurno jedan od najomiljenijih i najsvestranijih obroka. 

Ako si u potrazi za najboljim receptom za ćufte, na pravom si mjestu! Donosimo detaljan recept za najsočnije ćufte u domaćem umaku od rajčice za pravi gastronomski užitak. Ove ćufte uvijek ispadnu nevjerojatno sočne i ukusne, nisu suhe, a oduševiti će i najzahtjevnija nepca. 

U nastavku pročitaj nekoliko trikova i savjeta uz koje će ćufte svaki put ispasti savršeno! 

 | Author: Rachel Claire/Pexels Ćufte i rajčica su savršena kombinacija foto: Rachel Claire/Pexels

Ćufte u saftu: Kako ih napraviti? 

Ne postoji ništa tako ukusno kao ćufte u mirisnom umaku od rajčica! Sigurno se pitaš koja je tajna najboljih ćufti? Evo nekoliko savjeta za pripremu savršenih ćufti baš svaki put!

Koristi što više svježih sastojaka: Svježe meso, svježe začinsko bilje, svježe krušne mrvice. Za vrhunske mesne okruglice jako je bitan odabir kvalitetnog i prije svega svježega mesa, jer znamo da je mljeveno meso najpodložnije kvarenju.  

Za najbolji okus koristi mješavinu mesa: Nemoj koristiti meso s niskim postotkom masti. Masnoća je zaslužena za mekoću i sočnost mesnih okruglica. Koristiti možeš miješano mljeveno meso u omjeru: svinjetina 40% i junetina 60%.

 | Author: Shutterstock Priprema domaćih ćufti foto: Shutterstock

Ćufte u paradajz sosu

Što se tiče pripreme i termičke obrade, ćufte su najukusnije kada se prije ubacivanja u umak sotiraju na masnoći. Sotiranje znači kratko i brzo namirnicu ispeći u vrućoj, plitkoj masnoći u otvorenoj tavi. Dobro začini smjesu.

Dodavanje začinskog bilja, češnjaka i luka, mesnim okruglicama daje onaj slasni okus za kojim žudimo. I naravno, nemoj zaboraviti sol i papar! Koristi dovoljno jaja. Bez jaja mesne okruglice će se raspasti na komadiće, posebno kada ih ubaciš u umak. 

 | Author: Andrew Relf/Pexels Ćufte u umaku od rajčice foto: Andrew Relf/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Jednostavan recept za ćufte u umaku od rajčice
25 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
ĆUFTE
Sastojci
  • Mljeveno meso - miješano 450 g
  • Jaje 1 kom
  • Luk 0,50 kom
  • Češnjak 1 režanj
  • Krušne mrvice 2 žlica
  • Parmezan 2 žlica
  • Mlijeko 3 žlica
  • Listići svježeg peršina 1 žlica
  • Sol 0,50 žličica
  • Papar 1 prstohvat
UMAK OD RAJČICE
Sastojci
  • Suncokretovo ulje 2 žlica
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 1 režanj
  • Pelati iz konzerve 1 kom
  • Pasata od rajčice 150 ml
  • Voda 100 ml
  • Šećer 1 žličica
  • Sol
  • Papar
  • Sušeni bosiljak
  • Origano
  • Parmezan
Postupak
  1. Pomiješaj sve sastojke za ćufte, pa rukama mijesi dok ne dobiješ glatku, jednoličnu smjesu.


  2. Oblikuj čvrste ćufte željene veličine pa svaku uvaljaj u brašno.


  3. Stavi ćufte na zagrijano ulje. Prži da porumene sa svih strana, izvadi na tanjur i ostavi sa strane. 


  4. Pripremi umak od rajčice. U tavi zagrij ulje pa dodaj sitno narezani luk. Prži luk 2 minute.


  5. Dodaj narezane pelate, nasitno nasjeckan češnjak, pasiranu rajčicu, šećer i mješavinu začina.


  6. Kada umak zakuha, dodaj još 100 ml vode. Kuhaj nekoliko minuta pa dodaj popržene ćufte.


  7. Kuhaj 20-ak minuta, pokriveno, na laganoj vatri. 


  8. Ćufte pomiješaj s kuhanom tjesteninom, a zatim posluži posuto svježe naribanim parmezanom.


Možda vas zanima... Pripremi najbolje lazanje s domaćom tjesteninom Kolumne Možda vas zanima... Jednostavna tjestenina s prokulicama i limunom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.