gastro postao
Nastavljamo s receptima koji ne zahtijevaju puno vremena i koncentracije
Ako tražiš nešto brzo, lagano i dostatno za cijelu obitelj, ovo je recept za tebe. Radi se o ukusnoj tjestenini s prokulicama i parmezanom, čija priprema traje manje od pola sata. Dobra je vijest da je i popis potrebnih sastojaka zaista kratak - i pristupačan.
Namirnice su dostatne za četiri do pet serviranja. Netom prije nego ručak izneseš na stol, pospi s još malo parmezana, a po želji i sa svježim peršinom. Dobar tek!
Sastojci:
- 650 g prokulica
- 70 g naribanog parmezana
- 1 limun
- 500 g tjestenine
- 5 žlica maslinovog ulja
- ½ žličice grubo mljevenog čilija
- 2 žlice soja umaka
- Sol, crni papar
Priprema:
- Najprije pripremi sve što ti je potrebno: sitno nasjeckaj češnjak, a prokulice očisti i nareži na manje komade. Naribaj koricu limuna, a potom iscijedi sok.
- Zakuhaj vodu u većoj posudi i dobro je posoli. Kad proključa, ubaci tjesteninu i kuha je po uputama na pakiranju.
- Tjesteninu procijedi i prelij je s dvije žlice maslinovog ulja. Sačuvaj 200 ml vode od kuhanja.
- U dubljoj tavici zagrij tri žlice maslinovog ulja pa dodaj češnjak i grubo mljeveni čili. Miješaj pola minute do minutu pa ubaci prokulice. Dobro začini soli i paprom. Trebat će im desetak minuta, a znat ćeš da su spremne kad omekšaju i poprime zlatnu boju.
- U prokulice dodaj soja umak pa miješaj drvenom žlicom ili špatulom. Smanji vatru, ubaci tjesteninu, naribani parmezan i 100 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala. Energično miješaj i po potrebi dodaj još malo vode.
- Nakon otprilike minutu, dodaj koricu i sok limuna i još jednom dobro promiješaj. Isprobaj i začini po ukusu.