Recepti 06. studenoga 2021.

Jednostavna tjestenina s prokulicama i limunom

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nastavljamo s receptima koji ne zahtijevaju puno vremena i koncentracije

Ako tražiš nešto brzo, lagano i dostatno za cijelu obitelj, ovo je recept za tebe. Radi se o ukusnoj tjestenini s prokulicama i parmezanom, čija priprema traje manje od pola sata. Dobra je vijest da je i popis potrebnih sastojaka zaista kratak - i pristupačan. 

 

Možda vas zanima... Zapečene prokulice sa sirom oduševit će i najizbirljivije Recepti

 

Namirnice su dostatne za četiri do pet serviranja. Netom prije nego ručak izneseš na stol, pospi s još malo parmezana, a po želji i sa svježim peršinom. Dobar tek!

Sastojci:

  • 650 g prokulica
  • 70 g naribanog parmezana
  • 1 limun
  • 500 g tjestenine
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • ½ žličice grubo mljevenog čilija
  • 2 žlice soja umaka
  • Sol, crni papar

Priprema:

  1. Najprije pripremi sve što ti je potrebno: sitno nasjeckaj češnjak, a prokulice očisti i nareži na manje komade. Naribaj koricu limuna, a potom iscijedi sok. 
  2. Zakuhaj vodu u većoj posudi i dobro je posoli. Kad proključa, ubaci tjesteninu i kuha je po uputama na pakiranju.
  3. Tjesteninu procijedi i prelij je s dvije žlice maslinovog ulja. Sačuvaj 200 ml vode od kuhanja. 
  4. U dubljoj tavici zagrij tri žlice maslinovog ulja pa dodaj češnjak i grubo mljeveni čili. Miješaj pola minute do minutu pa ubaci prokulice. Dobro začini soli i paprom. Trebat će im desetak minuta, a znat ćeš da su spremne kad omekšaju i poprime zlatnu boju. 
  5. U prokulice dodaj soja umak pa miješaj drvenom žlicom ili špatulom. Smanji vatru, ubaci tjesteninu, naribani parmezan i 100 ml vode u kojoj se tjestenina kuhala. Energično miješaj i po potrebi dodaj još malo vode.
  6. Nakon otprilike minutu, dodaj koricu i sok limuna i još jednom dobro promiješaj. Isprobaj i začini po ukusu.

 

Možda vas zanima... Trebaš prilog? Zapeci prokulice s medom i senfom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.