gastro postao
Prokulice mnogi izbjegavaju zbog njihovog posebnog gorkastog okusa, ali mogu biti vrlo ukusne ako ih se spoji s nečim što već volimo - poput sira.
Kelj papučar ili prokulice, kako ih još zovu, često su zapostavljena namirnica. Razlog tome je njihov specifičan okus, ali i to što kad se nađu na jelovniku uglavnom budu ponuđene u nekoj nemaštovitoj kombinaciji - kuhane, začinjene i tako poslužene kao dosadnjikavi prilog. Ali prokulice su puno više od toga.
Možeš ih poslužiti kao predjelo, glavno jelo i na salatu.
Mi ti donosimo recept za zapečene prokulice sa sirom. Vjerujemo da ih nakon ovog recepta više nećeš tako lako odbaciti.
Sastojci:
- 400 g prokulica
- Voda
- Sol
- papar
- Maslac ili ulje
- 200 g goude
- Po želji slanina i češnjak
Priprema:
- Prokulice očistiti, staviti u vrelu vodu, blanširati, vodu proliti. Nadoliti novu, posoliti je i kuhati u njoj prokulice dok ne omekšaju.
- Ocijediti ih i prebaciti u lim za pečenje namazan maslacem.
- Začiniti, po želji u dodati i slaninu s češnjakom zapečenu na tavici. Posložiti prokulice i prekriti ih lako topivim sirom.
- Zapeći na 200 stupnjeva dok se sir ne otopi.
Dobar tek!