Recepti 18. prosinca 2020.

Zdravo i slasno: Zapečene prokulice s medom i senfom

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iako mnogima mrske, u minijaturnim glavicama prokulica krije se obilje zdravih sastojaka. Čak i ako nisi ljubiteljica kuhanih prokulica, probaj ih pripremiti na ovaj zanimljiv i aromatičan način!

Zapečene prokulice u aromatičnoj glazuri od meda i senfa odličan su prilog uz mesna ili riblja jela. Pripremaju se brzo i jednostavno: nakon što su pečene, preliješ ih slatkom i slanom glazurom od namirnica koje sigurno imaš u hladnjaku ili smočnici - octa, meda, senfa i soja umaka. 

Napomena: prokulice se mogu prepoloviti i čuvati u hladnjaku jedan dan. Preljev se može napraviti i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do tri dana; potrebno ga je samo ponovno izmiješati prije upotrebe.

 

Možda vas zanima... Pečeni batat uklopit će se u tvoj blagdanski jelovnik Recepti

 

Sastojci:

  • 1,5 kg prokulica
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 1/4 žličice mljevenog crnog papra
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice senfa
  • 2 žličice umaka od soje

 

Možda vas zanima... Vodimo te kroz proces pripreme domaćih njoka! Recepti

 

Priprema:

  1. Obloženi lim za pečenje stavi u pećnicu i zagrij ju na 200 stupnjeva.
  2. Prokulice stavi u veliku posudu ili lonac, prelij ih maslinovim uljem, pospi solju i paprom i izmiješaj.
  3. Izvadi vrući lim za pečenje iz pećnice. Ravnomjerno posloži prokulice na lim na način da je prerezana strana okrenuta prema dolje.
  4. Peci 15 minuta. Izvadi ih iz pećnice i promiješaj. Vrati ih u pećnicu, Peci dok ne porumeni i ne omekšaju, još 12 do 15 minuta, ovisno o veličini prokulica.
  5. U međuvremenu napravi preljev. Umuti ocat, med, senf i umak od soje u maloj posudi. Kad su prokulice pečene,  izvadi ih iz pećnice i prelij glazurom te ih dobro promiješaj da se sjedine. Vrati lim za pečenje u isključenu pećnicu i pusti da odstoje dok ne upiju glazuru, oko dvije minute.

U slast!

 

Možda vas zanima... Hrskava i slasna lisnata pita s gljivama i krumpirom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.