gastro postao
Iako mnogima mrske, u minijaturnim glavicama prokulica krije se obilje zdravih sastojaka. Čak i ako nisi ljubiteljica kuhanih prokulica, probaj ih pripremiti na ovaj zanimljiv način
Zapečene prokulice u aromatičnoj glazuri od meda i senfa odličan su prilog uz mesna ili riblja jela. Pripremaju se brzo i jednostavno: nakon što su pečene, preliješ ih slatkom i slanom glazurom od namirnica koje sigurno imaš u hladnjaku ili smočnici - octa, meda, senfa i soja umaka.
Napomena: prokulice se mogu prepoloviti i čuvati u hladnjaku jedan dan. Preljev se može napraviti i čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do tri dana; potrebno ga je samo ponovno izmiješati prije upotrebe.
Prokulice zapečene s medom i senfom
Sastojci:
- 1,5 kg prokulica
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- 1/4 žličice mljevenog crnog papra
- 2 žlice jabučnog octa
- 2 žlice meda
- 2 žlice senfa
- 2 žličice soja sosa
Postupak:
- Obloženi lim za pečenje stavi u pećnicu i zagrij ju na 200 stupnjeva.
- Prokulice stavi u veliku posudu ili lonac, prelij ih maslinovim uljem, pospi solju i paprom i izmiješaj.
- Izvadi vrući lim za pečenje iz pećnice. Ravnomjerno posloži prokulice na lim na način da je prerezana strana okrenuta prema dolje.
- Peci 15 minuta. Izvadi ih iz pećnice i promiješaj. Vrati ih u pećnicu, Peci dok ne porumeni i ne omekšaju, još 12 do 15 minuta, ovisno o veličini prokulica.
- U međuvremenu napravi preljev. Umuti ocat, med, senf i umak od soje u maloj posudi. Kad su prokulice pečene, izvadi ih iz pećnice i prelij glazurom te ih dobro promiješaj da se sjedine. Vrati lim za pečenje u isključenu pećnicu i pusti da odstoje dok ne upiju glazuru, oko dvije minute. Dobar tek!
Isprobaj još nekoliko recepata s prokulicama: