gastro postao
Sigurni smo da ovakav sendvič još nisi probala
Popularni talijanski kuhar Gennaro Contaldo otkrio je recept za sendvič s domaćim mesnim okruglicama, kuhanim u umaku od pečene crvene paprike i bijelog vina s dodatkom mozzarelle. Ovi su sendviči odličan izbor za zabave i druženja. Količina je dostatna za pripremu 12 slasnih sendviča kojima ćeš, sigurni smo, oduševiti ekipu!
S druge strane, ako ti je ostalo nekoliko mesnih okruglica od prethodnih dana, ovo je odlična ideja kako ih iskoristiti i podariti im novo "ruho". Svakako isprobaj!
Sastojci:
Za 12 porcija
- 100 g starog kruha (ciabatte)
- 80 g mortadele
- 4 režnja češnjaka
- ½ vezice svježeg peršina
- 400 g mljevene junetine
- 400 g mljevene svinjetine
- 2 velika jaja
- 30 g parmezana, svježe naribanog
- morska sol
- svježe mljeveni crni papar
- maslinovo ulje
- 1 luk, oguljen
- ½ svježeg crvenog čilija, bez sjemenki
- 1 x 450 g staklenke pečene crvene paprike, u salamuri
- 50 ml bijelog vina
- 2 x 400 g konzerve rajčice
- balsamico ocat
- 150 g mozzarelle
- 12 mekih peciva
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 220ºC.
- Odreži koru kruha, a ostatak kruha natrgaj na komade i stavi u zdjelu. Preli hladnom vodom i ostavi da se namače.
- U međuvremenu, sitno nareži mortadelu, dva češnja češnjaka i peršin, a zatim stavi u veliku zdjelu s mljevenim mesom, jajima i ribanim parmezanom.
- Iscijedi vodu iz kruha i dodaj ga u zdjelu.
- Vlažnim rukama sve sastojke izgnječi i izmiješaj, dobro začini solju i paprom, a zatim podijeli u 12 jednakih loptica. Stavi ih u tepsiju (oko 25cm x 30cm), pokapaj s malo maslinovog ulja i stavi u hladnjak na 10-ak minuta da se stegnu.
- U međuvremenu sitno nasjeckaj preostale režnjeve češnjaka, luk i čili.
- Ocijedi i sitno nasjeckaj paprike, a salamuru ostavi.
- Stavi mesne okruglice u vruću pećnicu na 15 do 20 minuta, ili dok ne porumene, s vremena na vrijeme protresi pleh da se ne zalijepe, a zatim ih stavi izravno na laganu vatru na ploču za kuhanje. Dodaj vino, ostavi da prokuhaju, a zatim umiješaj luk, češnjak i čili i kuhaj nekoliko minuta, ili dok ne poprime zlatnu boju. Umiješaj papar i salamuru te rajčice. Začini solju i dodaj malo balzamičnog octa.
- Vrati pleh u zagrijanu pećnicu na 20 do 30 minuta, odnosno dok se okruglice ne ispeku (ako okruglice prebrzo počnu poprimati boju, prekrij pleh aluminijskom folijom).
- Nareži mozzarellu na 12 ploški, a zatim pažljivo stavi komad mozzarelle na svaku mesnu okruglicu i vrati u pećnicu dok se sir ne otopi.
- Pecivo prereži na pola, napuni ga mesnom okruglicom, prelij umakom od rajčice, a zatim dodajte malo balzamičnog octa.
U slast!
Isprobaj i sljedeće recepte popularnih kuhara: