Uopće nije istina da je priprema lazanja kod kuće težak i mukotrpan posao. Samo treba imati dobar recept ili bogato iskustvo i neće biti nikakvih problema.
Lazanje, uz dobru organizaciju i pripremu, mogu biti zaista jednostavno jelo. U nastavku pročitaj savjete koje je podijelio slavni chef Jamie Oliver, a koji će ti olakšati pripremu omiljenog jela.
Savjeti za savršene mesne lazanje
Za mesni ragu iskoristi ostatke mesa od ručka prethodnog dana. Tradicionalni ragu za lazanje se radi od ostataka mesa. Ako ih nemaš pri ruci, sporo dinstaj svinjsku potrbušinu ili goveđu potkoljenicu s celerom, mrkvom, češnjakom i rajčicom. Što meso duže kuhaš, to će umak biti ukusniji.
Također možeš koristiti mljeveno meso, poput svinjetine i govedine, začinjeno slaninom, crnim vinom i začinima. Ako želiš isprobati nešto sasvim drugačije, Jamie Oliver predlaže ragu od pačjeg mesa s umakom od crnog vina, rajčica, svježeg mažurana i špinata.
Takve lazanje posloži s bešamelom i 'pangrattatom', koji je napravljen od krušnih mrvica i začinskog bilja. Umjesto bešamela možeš koristiti ricotta sir.
Ukusne ideje za vegetarijanske lazanje
Vegetarijanske verzije omiljenih lazanja obiluju zanimljivim okusima i teksturama, a i njihova priprema je brža i jednostavnija. Možeš napraviti lazanje s porilukom, špinatom i tikvicama.
Bijeli umak neka ti bude skuta, a tikvice prije ispeci na grillu. Pečeno povrće općenito jako dobro funkcionira u lazanjama pa sljedeći put iskoristi grilane patlidžane, papriku, luk, tikvice ili bundevu za pripremu vege lazanja.
Trikovi za slaganje lazanja
Važno je da prilikom slaganja lazanja imaš sve sastojke i umake pri ruci. Koristi svježe listove lazanja jer ih nećeš morati prethodno kuhati.
Uvijek započni s umakom od rajčice odnosno raguom od mesa ako su lazanje mesne. Zatim dodaj red tjestenine, potom bešamel (ili sir) te još jedan sloj tjestenine.
Naizmjenično slaži slojeve dok ti ne ponestane sastojaka, a završni sloj uvijek mora biti bešamel. Na vrh možeš dodati još sira, najbolje mozzarelle i parmezana.
Pečenjem do savršenstva
Prije pečenja nemoj zaboraviti dobro zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Jamie Oliver savjetuje da lazanje pokriješ aluminijskom folijom prvih 30 minuta pečenja, a zatim foliju pred kraj pečenja ukloniš kako bi se stvorila zlatna, hrskava korica.
Lazanje se peku oko 45 minuta.
A sada i 2 recepta za lazanje slavnih dama - Mary Berry i Lidije Bastianich...