Tko obožava lazanje zna da bez bešamel umaka ovo slasno jelo nije isto! Bešamel je mliječni umak i jedan od najvažnijih umaka francuske kuhinje. Poznat je još i kao bijeli umak ili sauce blanche te se odlično uklapa ne samo u lazanje, nego i musake, razne tjestenine i neke kremaste juhe. U nastavku donosimo najbolji recept za bešamel umak.
Bešamel umak ima dugu povijest
Bešamel umak datira još iz 17. stoljeća iz doba Luja XIV. Prema legendi, izmislio ga je jedan kanonik na dvoru, čiji je prvobitni recept uz vrhnje sadržavao brašno i maslac, ljutiku, peršin te luk.
Danas se u suvremenoj kulinarskoj verziji bešamela umjesto vrhnja koristi mlijeko, te se ne ubacuje previše dodatnih sastojaka kako se to nekada radilo. Smatra se da je bešamel umak ime dobio po markizu de Béchamelu, financijeru koji je imao počasnu poziciju glavnog pomoćnika kralja Luja XIV.
Tajne najboljeg bešamel umaka
Bešamel umak nezaobilazan je dio pripreme lazanja svih vrsta, kao i musaka, a najviše se koristi u talijanskoj kuhinji, za cannellone ili za prelijevanje raznih jela od mesa. Priprema bešamela je vrlo jednostavna.
Iako za pripremu postoji mnogo različitih recepata i varijacija koje se primjenjuju kako za koje jelo, a jednako se tako mijenjaju u različitim tradicionalnim svjetskim kuhinjama, ipak postoji osnova od koje se rijetko odstupa. Osnovni recept za bešamel umak zahtijeva mlijeko, brašno i maslac te malo soli i muškatnog oraščića. Brašno za bešamel treba biti oštro, ali može poslužiti i glatko.
Osim soli i papra, u bešamel možeš dodati i druge začine po želji kako bi odgovarao jelu koje kuhaš, no s muškatnim oraščićem sigurne nećeš pogriješiti. Kako bi spriječili pojavu grudica, najbolje je bešamel pripremati s toplim mlijekom, a potrebno je i žustro miješati umak kako bi se eventualne grudice brašna razbile. Sve to pomoći će ti da napraviš najbolji bešamel umak za lazanje ili musaku.
Brzi bešamel umak
Sastojci:
- 500 ml mlijeka
- 50 g brašna
- 50 g maslaca
- prstohvat soli i papra
- malo svježe naribanog muškatnog oraščića
Postupak:
- U posudu stavi maslac da se rastopi na vrlo laganu vatru. Kad se rastopio i počeo se lagano pjeniti dodaj brašno.
- Smjesu brašna i maslaca kuhaj na laganoj vatri uz kontinuirano miješanje 3-4 minute.
- Makni smjesu s vatre pa dodaj prethodno zagrijano mlijeko također konstantno miješajući smjesu.
- Dovedi smjesu do vrenja, a zatim pusti da se zgusne.
- Na samom kraju dodaj malo soli i papra te malo muškatnog oraščića.
Bešamel umak iskoristi u ovim receptima: