Zanima te kako pripremiti pečeni krumpir koji će biti hrskav izvana, kremast iznutra, aromatičan i bogat okusima? Kad ćeš sljedeći put (možda je to već danas?!) sigurno će ti pomoći ovi odlični savjeti slavnih chefova za najbolji pečeni krumpir ikad...
Kako odabrati najbolje krumpire za pečenje
Slavni TV chef Jamie Oliver savjetuje kako je za pečenje uvijek dobro izabrati brašnaste sorte krumpira koje sadrže veći udio škroba poput, primjerice, sorte Désirée. Na taj način, objašnjava, dobit ćemo krumpir koji je iznutra lagan i prozračan, a izvana hrskav.
Prije pečenja krumpir treba na pola skuhati
Trebamo uzeti u obzir nekoliko koraka prije nego što krumpir stavimo u pećnicu. Nigella Lawson, popularna britanska kuharica i TV zvijezda, savjetuje da krumpir prije pečenja skuhamo na pola.
Jednostavno krumpir prije pečenja ubacimo u hladnu posoljenu vodu i kuhamo dok voda ne zavrije. Nigella savjetuje da krumpir, nakon što voda zakipi, ostavimo na vatri još 4 minute. Za dodatnu dozu hrskavosti, krumpir nakon kuhanja možeš uvaljati u brašno.
Poput Nigelle, i slavni škotski chef Gordon Ramsay savjetuje da se krumpir prethodno kuha otprilike 5 minuta.
Brašno i griz za dodatnu dozu hrskavosti pečenog krumpira
Korak koji Gordon Ramsay nikada ne propušta je - dodavanje griza! Naime, slavni chef savjetuje da krumpir nakon kuhanja pospemo grizom, protresemo lonac, kako bi se griz ravnomjerno rasporedio, a zatim ga ostavimo da se suši na pari oko 5 minuta.
Nakon toga, krumpir pažljivo stavljamo na vrući pleh, zajedno s češnjakom i ružmarinom. Ramsay krumpir peče 40-45 minuta te ga okreće svakih 15 minuta, dok ne postane hrskav i zlatno smeđe boje.
Krumpir uvijek stavljaj na vruće ulje
Također, chefovi preporučuju pečenje krumpira u guščjoj masti, no ako ti ona nije dostupna, dobra alternativa bit će i svinjska mast, ali i repičino te suncokretovo ulje. Nigella Lawson savjetuje da uvijek bacimo krumpir na vruće ulje prije ubacivanja u pećnicu, a upravo sve tri pobrojane masnoće mogu se zagrijavati na visokim temperaturama pa ne trebaš brinuti oko zagorenih tava.
Gordon Ramsay također savjetuje da u plehu uvijek prvo zagrijemo masnoću, a tek potom dodamo krumpir. Navedeno pomaže da se izvana dobije hrskava, zlaćana boja, dok će sredina ostati meka i pahuljasta.
Krumpire peci u jednom sloju i poigraj se začinima
Za drugačiju kombinaciju okusa, možeš pokušati zamijeniti češnjak i ružmarin Gordonovom omiljenom kombinacijom začina -pomiješaj krumpir s pola žličice kurkume i prstohvatom čilija prije pečenja.
Također, Nigella Lawson savjetuje kako se krumpir u pećnici priprema isključivo u jednom sloju kako bi baš svaki komad poprimio hrskavu koricu, dok je Jamie Oliver otkrio kako zadnjih nekoliko minuta prije vađenja iz pećnice, svoj krumpir voli preliti acetom balsamicom kako bi poprimio još bolji okus.