Špajza 24. ožujka 2025.

Koliko tvrdo kuhana jaja mogu stajati u hladnjaku?

tvrdo kuhana jaja
Tvrdo kuhana jaja
foto: Mustafa Bashari/Unsplash
Skuhati pun lonac jaja je lako, ali koliko će dugo tvrdo kuhana jaja biti sigurna za konzumaciju? Stručnjaci imaju odgovor na to važno pitanje

Tvrdo kuhana jaja spadaju u one jednostavne namirnice koje spašavaju doručak, obogaćuju salatu i uvijek dobro dođu kad trebamo brzinski međuobrok. No iako njihova priprema traje tek 10-ak minuta, jedno pitanje uvijek ostaje: koliko dugo tvrdo kuhana jaja mogu stajati u hladnjaku prije nego što postanu sigurnosni rizik?

Ova informacija dobro će nam doći posebno sada uoči Uskrsa, kada svi kuhaju poveću količinu i nikad nisu sigurni jesu li njihova tvrdo kuhana jaja još uvijek dobra za jelo...

Tvrdo kuhano jaje Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati jaje Špajza

Tvrdo kuhana jaja mogu (neoguljena) stajati u hladnjaku do tjedan dana

Prema stručnjacima Američkog odbora za jaja (ako ti ovo čudno zvuči, postoji i World Egg Organisation), tvrdo kuhano jaje možeš čuvati u hladnjaku do tjedan dana – ali samo ako nije oguljeno. Čim skineš ljusku, pravilo se mijenja: najbolje je pojesti ga isti dan.

Možda zvuči nelogično da tvrdo kuhana jaja traju kraće od svježih jaja, ali razlog je vrlo jednostavan – toplina tijekom kuhanja uklanja zaštitni sloj s ljuske, otvarajući sitne pore kroz koje bakterije mogu prodrijeti brže nego kod sirovih jaja.

Koliko dugo tvrdo kuhana jaja mogu stajati u hladnjaku | Author: Enrico Mantegazza / Unsplash Nakon kuhanja, jaja ohladite i spremite u hladnjak unutar dva sata foto: Enrico Mantegazza / Unsplash

Kako pravilno čuvati tvrdo kuhana jaja

Da bi ostala sigurna za konzumaciju, tvrdo kuhana jaja važno je pravilno pohraniti. Preporučuje se da se odmah nakon kuhanja tvrdo kuhana jaja ohlade u ledenoj kupki, a zatim prebace u hladnjak unutar 2 sata.

Također, tvrdo kuhana jaja ne ostavljaj na sobnoj temperaturi duže od 2 sata (ili više od jednog sata ako je vani iznad 32 °C). Bakterije se u takvim uvjetima mogu razmnožiti nevjerojatnom brzinom, a posljednje što želiš je pokvareno jaje u sendviču. Ako nosiš tvrdo kuhana jaja na posao, odmah po dolasku na posao stavi ih u uredski hladnjak – nema zadržavanja na stolu.

Kako razlikovati sirova i tvrdo kuhana jaja? Ako ti se dogodi da u hladnjaku pomiješaš sirova i kuhana jaja, postoji jednostavan trik za razlikovanje. Samo ga zavrti! Tvrdo kuhano jaje vrtjet će se glatko i brzo, dok će sirovo teturati jer mu se žumanjak i bjelanjak još uvijek pomiču unutra. 

Jaja Možda vas zanima... Jesu li jaja kojima je istekao rok trajanja sigurna za jelo? Špajza

Zašto tvrdo kuhana jaja ponekad imaju neugodan miris?

Ako ti se iz hladnjaka povremeno širi blagi sumporasti miris, ne brini – sve je pod kontrolom. Taj neugodni miris proizvodi vodikov sulfid, prirodna tvar koja nastaje kuhanjem jaja. Potpuno je bezopasan i obično nestane nakon nekoliko sati.

Međutim, ako jaje postane sluzavo, dobije čudan kredasti izgled ili neodoljivo podsjeća na pokvareni sumpor, vrijeme je da ga bez razmišljanja baciš.

Koliko dugo tvrdo kuhana jaja mogu stajati u hladnjaku | Author: Congerdesign/Pixabay Tvrdo kuhana jaja ne podnose zamrzavanje foto: Congerdesign/Pixabay

Mogu li se tvrdo kuhana jaja zamrzavati?

Ne. Iako je zamrzavanje praktično rješenje za mnoge namirnice, tvrdo kuhana jaja nisu među njima. Zamrzavanjem bjelanjak postaje gumenast i vodenast, što nije ni malo primamljivo.

Ako ipak skuhaš previše jaja, jednostavnije je isplanirati recepte u kojima tvrdo kuhana jaja možeš brzo iskoristiti nego pokušavati spasiti zaleđene ostatke.

Još malo o jajima...

jaja Možda vas zanima... Kako provjeriti jesu li jaja svježa Špajza Guljenje jaja Možda vas zanima... Frustrira te guljenje jaja? Ovi će ti koraci olakšati posao Špajza Možda vas zanima... Pali mikrovalku, peci jaja! 5 trikova za bržu pripremu Špajza jaja Možda vas zanima... Pripremite jaja na čak osam načina Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.