Tvrdo kuhana jaja spadaju u one jednostavne namirnice koje spašavaju doručak, obogaćuju salatu i uvijek dobro dođu kad trebamo brzinski međuobrok. No iako njihova priprema traje tek 10-ak minuta, jedno pitanje uvijek ostaje: koliko dugo tvrdo kuhana jaja mogu stajati u hladnjaku prije nego što postanu sigurnosni rizik?
Ova informacija dobro će nam doći posebno sada uoči Uskrsa, kada svi kuhaju poveću količinu i nikad nisu sigurni jesu li njihova tvrdo kuhana jaja još uvijek dobra za jelo...
Tvrdo kuhana jaja mogu (neoguljena) stajati u hladnjaku do tjedan dana
Prema stručnjacima Američkog odbora za jaja (ako ti ovo čudno zvuči, postoji i World Egg Organisation), tvrdo kuhano jaje možeš čuvati u hladnjaku do tjedan dana – ali samo ako nije oguljeno. Čim skineš ljusku, pravilo se mijenja: najbolje je pojesti ga isti dan.
Možda zvuči nelogično da tvrdo kuhana jaja traju kraće od svježih jaja, ali razlog je vrlo jednostavan – toplina tijekom kuhanja uklanja zaštitni sloj s ljuske, otvarajući sitne pore kroz koje bakterije mogu prodrijeti brže nego kod sirovih jaja.
Nakon kuhanja, jaja ohladite i spremite u hladnjak unutar dva sata
Kako pravilno čuvati tvrdo kuhana jaja
Da bi ostala sigurna za konzumaciju, tvrdo kuhana jaja važno je pravilno pohraniti. Preporučuje se da se odmah nakon kuhanja tvrdo kuhana jaja ohlade u ledenoj kupki, a zatim prebace u hladnjak unutar 2 sata.
Također, tvrdo kuhana jaja ne ostavljaj na sobnoj temperaturi duže od 2 sata (ili više od jednog sata ako je vani iznad 32 °C). Bakterije se u takvim uvjetima mogu razmnožiti nevjerojatnom brzinom, a posljednje što želiš je pokvareno jaje u sendviču. Ako nosiš tvrdo kuhana jaja na posao, odmah po dolasku na posao stavi ih u uredski hladnjak – nema zadržavanja na stolu.
Kako razlikovati sirova i tvrdo kuhana jaja? Ako ti se dogodi da u hladnjaku pomiješaš sirova i kuhana jaja, postoji jednostavan trik za razlikovanje. Samo ga zavrti! Tvrdo kuhano jaje vrtjet će se glatko i brzo, dok će sirovo teturati jer mu se žumanjak i bjelanjak još uvijek pomiču unutra.
Zašto tvrdo kuhana jaja ponekad imaju neugodan miris?
Ako ti se iz hladnjaka povremeno širi blagi sumporasti miris, ne brini – sve je pod kontrolom. Taj neugodni miris proizvodi vodikov sulfid, prirodna tvar koja nastaje kuhanjem jaja. Potpuno je bezopasan i obično nestane nakon nekoliko sati.
Međutim, ako jaje postane sluzavo, dobije čudan kredasti izgled ili neodoljivo podsjeća na pokvareni sumpor, vrijeme je da ga bez razmišljanja baciš.
Tvrdo kuhana jaja ne podnose zamrzavanje
Mogu li se tvrdo kuhana jaja zamrzavati?
Ne. Iako je zamrzavanje praktično rješenje za mnoge namirnice, tvrdo kuhana jaja nisu među njima. Zamrzavanjem bjelanjak postaje gumenast i vodenast, što nije ni malo primamljivo.
Ako ipak skuhaš previše jaja, jednostavnije je isplanirati recepte u kojima tvrdo kuhana jaja možeš brzo iskoristiti nego pokušavati spasiti zaleđene ostatke.
Još malo o jajima...