Špajza 29. ožujka 2024.

Kako savršeno skuhati jaje

Tvrdo kuhano jaje
Savršeno tvrdo kuhano jaje
foto: Shutterstock
Koliko dugo kuhati jaja da žumanjak ne bude pretvrd ili mekan?

Žumanjak koji se mrvi. Bjelanjak kao od gume. To su samo neki od problema s kojima se susrećemo prilikom kuhanja jaja. Nikako pogoditi ono pravo vrijeme kada treba izvaditi jaje iz kipuće vode i dobiti baš kakvo vam je po guštu.

Najjednostavnije kuhanje jaja ima svoje zakonitosti jer će i mala nepažnja rezultirati prekuhavanjem jaja.

Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati jaje u sorbulu? Špajza
 

jaja | Author: Instagram screenshot Kuhanje jaja - koliko minuta je potrebno za savršen rezultat foto: Instagram screenshot


Trikovi za savršeno kuhana jaja

Pazi na pukotine u ljusci! I najmanja pukotina uzrokovat će prolijevanje bjelanjaka.

Ne kuhaj jaja direktno iz hladnjaka. Najbolje je izvaditi jaja iz hladnjaka barem desetak minuta prije kuhanja kako bi se ugrijala na sobnoj temperaturi, tako se može izbjeći pucanje ljuske.

bojanje jaja, uskrs Možda vas zanima... Za još šareniji Uskrs jaja oboji prirodnim bojama Kolumne

 

Započni kuhanje u hladnoj vodi. Iako mnogi jaja stavljaju u vodu tek kad ona zavrije, zapravo ih treba položiti u posudu punu hladne vode. Staviš li jaje direktno u kipuću vodu, bjelanjak će ispasti gumenast. Naglo zagrijavanje može uzrokovati puknuće ljuske.

Dodaj žličicu soli. U doticaju sa solju i sodom bikarbonom bjelanjak se stvrdne, što će zatvoriti eventualne rupice na ljusci i spriječiti curenje bjelanjka.

 

Izbjegni prekuhavanje. Ponekad tvrdo kuhana jaja znaju imati zelenu ovojnicu oko žumanjka. To se događa zbog reakcije sumpora iz bjelanjka i željeza iz žumanjka do koje dolazi kada se jaja kuhaju predugo ili na previsokoj temperaturi. Kako bi se to izbjeglo, jaja kuhaj na slabijoj vatri, ne duže od 12 minuta.

kuhano jaje | Author: Mustafa Bashari/Unsplash Tvrdo kuhano jaje foto: Mustafa Bashari/Unsplash

Možda vas zanima... Hrskavo, meko, tekuće: Savršeno pečeno jaje na oko Špajza jaja Možda vas zanima... Zavrti jaje na stolu i doznat ćeš je li kuhano ili sirovo Špajza chia Možda vas zanima... 5 namirnica koje razbuđuju bolje od kave Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.