Špajza 29. ožujka 2023.

Otkrijte kako savršeno skuhati jaje

Tvrdo kuhano jaje
Savršeno tvrdo kuhano jaje foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Koliko dugo kuhati jaja da žumanjak ne bude pretvrd ili mekan?

Žumanjak koji se mrvi. Bjelanjak kao od gume. To su samo neki od problema s kojima se susrećemo prilikom kuhanja jaja. Nikako pogoditi ono pravo vrijeme kada treba izvaditi jaje iz kipuće vode i dobiti baš kakvo vam je po guštu.

Najjednostavnije kuhanje jaja ima svoje zakonitosti jer će i mala nepažnja rezultirati prekuhavanjem jaja.
 

jaja | Author: Instagram screenshot foto: Instagram screenshot


Trikovi za savršeno kuhana jaja

Pazite na pukotine u ljusci. I najmanja pukotina uzrokovat će prolijevanje bjelanjaka.  Ne kuhajte jaja direktno iz hladnjaka. Najbolje je izvaditi jaja iz hladnjaka barem desetak minuta prije kuhanja kako bi se ugrijala na sobnoj temperaturi i tako ćete izbjeći pucanje ljuske.

 

Možda vas zanima... Hrskavo, meko, tekuće: Savršeno pečeno jaje na oko Špajza

 

Započni kuhanje u hladnoj vodi. Iako mnogi jaja stavljaju u vodu tek kad ona zavrije, zapravo ih treba položiti u posudu hladne vode. Staviš li jaje direktno u kipuću vodu, bjelanjak će ispasti gumenast. Naglo zagrijavanje može uzrokovati puknuće ljuske.

Dodaj žličicu soli. U doticaju sa solju i sodom bikarbonom bjelanjak se stvrdne, što će zatvoriti eventualne rupice na ljusci i spriječiti curenje bjelanjka.

 

Možda vas zanima... Kako savršeno skuhati jaje u sorbulu? Špajza

 

Izbjegni prekuhavanje. Ponekad tvrdo kuhana jaja znaju imati zelenu ovojnicu oko žumanjka. To se događa zbog reakcije sumpora iz bjelanjka i željeza iz žumanjka do koje dolazi kada se jaja kuhaju predugo ili na previsokoj temperaturi. Kako bi se to izbjeglo, jaja kuhaj na slabijoj vatri, ne duže od 12 minuta.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.