Špajza 11. veljače 2024.

5 namirnica koje razbuđuju bolje od kave

chia
Chia puding foto: Brenda Godinez/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Umjesto kavom, probaj se razbuditi drugim namirnicama...

Mnogi kavom započinju dan. Čim otvore oči, prvu skuhaju kavicu (ili im je skuha bolja polovica!) i kava im je najvažniji napitak dana. Kava nam, zahvaljujući kofeinu, daje osjećaj razbuđenosti i poletnosti i zato ju rado pijemo, često i u neumjerenim količinama - posebno kad smo umorni i iscrpljeni.

 

Kava s prijateljima Možda vas zanima... Koliko šalica kave dnevno ti može naštetiti? Špajza

 

No taj osjećaj razbuđenosti koji nam daje kava ne traje dugo, osobito ako koristiš umjetne zaslađivače ili piješ neku od instant mješavina kave. Takvi napitci će te samo privremeno "podići", ali ćeš vrlo brzo ostati bez energije.

I zato ti predlažemo da umjesto kave pokušaš konzumirati neke druge namirnice koje su mnogo bolji razbuđivači.

Sol | Author: Faruk Tokluoglu/Unsplash Voda s limunom foto: Faruk Tokluoglu/Unsplash

Voda

Vrlo je važno tijelu osigurati dovoljno tekućine. Kada mozak nema dovoljno tekućine, radi sporije, a mi se osjećamo umorno i pospano

Zato je najbolje, čim ustaneš, popiti čašu vode. Jednak učinak ima i u poslijepodnevnim satima - kada već i zaboravimo na to da nismo popili dovoljno tekućine i jedva gledamo, najbolje je popiti čašu vode i tijelu osigurati potrebnu tekućinu.

Zobena kaša | Author: SHUTTERSTOCK Zobena kaša foto: SHUTTERSTOCK

Zobena kaša

Iako ju mnogi jedu za doručak, uz nju svejedno popiju i šalicu kave. No to zaista nije potrebno. S obzirom na to da zobena kaša ima nizak glikemijski indeks, osigurat će ti dovoljno energije i osjećaj sitosti za sljedećih nekoliko sati.

A kada tijelo ima energije - nije umorno!

 

zobena kaša Možda vas zanima... Zobena kaša s bananom i kivijem - savršen doručak! Recepti

 

zeleni smoothie | Author: Alex Ivrs/Unsplash Zeleni smoothie foto: Alex Ivrs/Unsplash

Zeleno lisnato povrće

Možda ne zvuči baš primamljivo, ali zeleno lisnato povrće (kao što su špinat, peršin, celer, blitva, kelj...) sadrži puno vitamina B koji pomaže pretvoriti hranu u energiju. Započni dan nekim lijepim zelenim smoothiejem umjesto kavom!

 

zeleni smoothie Možda vas zanima... Najbolji zeleni smoothie i njegove varijacije Recepti

 

Chia sjemenke | Author: Thinkstock Chia sjemenke foto: Thinkstock

Chia sjemenke

Male, dobro poznate super sjemenke, bogate su omega-3 masnim kiselinama koje pomažu ubrzati rad mozga te pomažu u borbi protiv umora. Također, zbog svoje velike mogućnosti apsorpcije tekućine, chia sjemenke ubrzavaju metabolizam i osiguravaju nam osjećaj hidratiziranosti i budnosti.

Kako je chia sjemenke malo nezgodno jesti same, dodaj ih u zobenu kašu ili smoothie i osiguraj si duplu dozu razbuđivanja!

 

Možda vas zanima... Genijalan chia puding s čokoladnim mlijekom Recepti Možda vas zanima... Chia puding s bananom služi kao doručak i slastica Recepti

 

Jaja | Author: Shutterstock Jaja na oko foto: Shutterstock

Jaja

Ne kaže se uzalud: "Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje"Naime proteini iz jaja tijelu pružaju mnogo energije koju ćeš imati tijekom cijelog dana.

Jaja možeš pripremati na razne načine, tako da ti nikada neće dosaditi... Možeš ih ispeći na oko, napraviti od njih kajganu, omlet ili ih skuhati. Možeš, na primjer, spojiti jaja i neko zeleno lisnato povrće u sjajan omlet i napraviti pravu energetsku bombu!

 

Možda vas zanima... Omlet sa sirom za dobar početak tjedna Recepti

 

Iako znamo kako ćeš se teško odreći omiljene šalice kave, ovi prijedlozi i nisu tako loši. Barem jednom tjedno pokušaj se razbuditi nečim drugim, a ne kavom! Ali si povremeno priušti i ove slastice s kavom kojima nitko ne može odoljeti...

 

Brownies s glazurom od kave Možda vas zanima... Brownies za najveće obožavatelje kave Recepti kava, zrna kave Možda vas zanima... Kako sačuvati okus i svježinu kave u zrnu Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:03 11. Veljača 2024.

    odlično