gastro postao
Brownies s glazurom od kave bit će spremni za serviranje za samo sat vremena!
Ako više voliš guste i čvršće brownieje koji nalikuju fudgeu, ovo je pravi recept za tebe. Autorica je celebrity chefica Giada De Laurentiis, čije recepte za klasične brownieje i kekse s kokicama apsolutno obožavamo.
Priprema je jednostavna, na popisu sastojaka nema nikakvih iznenađenja, ali rezultat će biti iznad svih očekivanja.
Od navedene količine možeš dobiti 20 kocaka ili čak 80 zalogajčića, ovisno o tome što preferiraš i za koju ih priliku pripremaš. Gotove brownieje možeš zamrznuti u komadu i preliti glazurom sat vremena prije posluživanja.
Brownies s glazurom od kave
Sastojci - za brownies:
- 230 ml suncokretovog ulja
- 300 g šećera
- 3 jaja (L)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 žličice instant kave
- 100 g kakaa
- 130 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 150 g nasjeckane tamne čokolade
Sastojci - za glazuru:
- 2 žličice instant kave
- 2 žlice vode
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 180 g šećera u prahu
- 1 žlica rastopljenog maslaca
Postupak:
- Četvrtastu posudu za pečenje (cca 25 x 30 cm) obloži papirom za pečenje, a pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
- U velikoj posudi izmiksaj ulje, šećer, jaja, ekstrakt vanilije i kavu. Dodaj prosijano brašno, kakao, sol i prašak za pecivo pa miješaj dok se sastojci ne sjedine. Na kraju drvenom špatulom lagano umiješaj nasjeckanu čokoladu.
- Tijesto prelij u pripremljenu posudu za pečenje, zagladi ga i peci u zagrijanoj pećnici 25 - 30 minuta. Pričekaj da se brownies u potpunosti ohlade.
- Za to vrijeme pripremi jednostavnu glazuru od kave. Rastopi kavu u vodi pa dodaj vaniliju, šećer i rastopljeni maslac. Energično miješaj mutilicom dok glazura ne postane glatka. Ako ti se čini pregusta, dodaj još žlicu ili dvije vode.
- Prelij glazuru preko ohlađenih brownieja, pokrij posudu plastičnom folijom i stavi je u hladnjak kako bi se glazura stisnula.
- Brownies reži tankim i oštrim nožem i pažljivo ih izvadi na tanjur.