Špajza 08. listopada 2023.

Zašto se u čokoladne kolače dodaje kava?

Kava i čokolada savršen su spoj
Kava i čokolada savršen su spoj foto: Cindy Fernandez/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz dodatak kave, čokoladne slastice postat će još bolje i ukusnije, a okus čokolade još intenzivniji!

Mnogi će kavopije reći da kapljica čokoladnog sirupa, šalicu kave pretvara u bogatu poslasticu. No slastičari jednako tako koriste kavu kako bi poboljšali okus čokoladnih slastica.

Profesionalci savjetuju dodavanje kave u svaki čokoladni kolač, čak i ako recept ne zahtijeva dodavanje kuhane kave. Naime, kuhana kava ili žlica mljevene kave može poboljšati i pojačati okus i aromu čokolade. Jedno je sigurno, kava i čokolada odličan su spoj. 

Kava pojačava arome čokolade!

Dakle, dodavanjem espressa ili nekoliko žlica crne kave pojačat će se okus čokolade, no neće se promijeniti izvorni okus kolača. Slastičari naglašavaju da nije poanta u izradi torte s okusom kave te se okus kave u kolaču uopće ne bi trebao osjetiti. Kava će samo poboljšati i pojačati arome čokolade, što će rezultirati bogatijim i ukusnijim kolačima.

Kvalitetan kakao u prahu i kava trebali bi biti pomalo gorki, a često sadržavaju i suptilne voćne ili začinske note. Stoga ne čudi da će dodatak kave smjesi za kolače pojačati ove skrivene okuse i arome koje se izvorno nalaze u kakau. Ako se bojiš da ćeš na kraju dobiti kolač s okusom kave, ne brini. Nekoliko žlica kave neće nadjačati okus čokolade. 

 | Author: Michaela S/Unsplash Kava i čokolada savršen su spoj foto: Michaela S/Unsplash

Stoga, sljedeći put kad budeš radila tortu, brownieje, čokoladnu glazuru ili muffine, jedan dio tekućih sastojaka pokušaj zamijeniti s dvije žlice skuhane kave. Okus će biti još bolji, garantiramo! 

 

Možda vas zanima... Sočni muffini s duplom dozom čokolade Recepti Možda vas zanima... Brownies s Nutellom i još pet dostupnih sastojaka Recepti Možda vas zanima... Navali na dekadentan desert od čokolade Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.