Kolumne Zajedno na Uskrs 23. ožujka 2024.

Za još šareniji Uskrs jaja oboji prirodnim bojama

bojanje jaja, uskrs
Bojanje jaja za Uskrs prirodnim bojama
foto: Sweety and Spicy
Oboji jaja prirodnim bojama, a potom ih premaži špekom za visoki sjaj...

Bojanje jaja za Uskrs tradicija je u mnogim obiteljima širom svijeta. Za bojanje jaja postoje dva načina. S jedne strane su prirodne boje, a s druge kupovne.

Godinama smo kombinirali ove dvije metode jer mama voli starinski štih jaja obojenih ljuskama luka s uzorkom bilja (u staru najlonku stavite jaje i uz ljusku prislonite cvijet te zavežite na vrhu i tako kuhajte), dok smo sestra i ja kao klinci htjeli da to bude što šarenije i raznolikije pa bi uvijek dobili par komada da ih obojimo kupovnim bojama. 

 | Author: Sweety and Spicy Bojanje jaja prirodnim bojama foto: Sweety and Spicy

Upotrijebi namirnice iz smočnice!

Meni su obje verzije lijepe, svaka na svoj način, no posljednjih par godina prebacio sam se u potpunosti na korištenje prirodnih resursa za dobivanje šarenih pisanica. Od ljuski luka dobit ćete zagasito crveno-smeđu nijansu na pisanicama, a ako želite unijeti još malo boja u vašu košaru tada ćete morati posegnuti za još kojom namirnicom.

Žuta jaja najčešće dobivam korištenjem kurkume, ali moguće je i primjerice korom od jabuke ili mrkvom. Dodajem dvije žličice kurkume u vodu u kojoj kuham jaja, što je sasvim dovoljno za postizanje lijepe, intenzivne žute boje.

Plava, odnosno ljubičasta jaja je dosta teško napraviti, a za njih ćeš trebati glavicu ljubičastog kupusa kojeg narežeš na trakice i kuhate s njima te ih na kraju ostavite i do 24 sata u plavkastoj vodi kako biste dobili lijepu plavu nijansu.

Zelenu možeš dobiti kombinirajući vodu od kupusa i kurkumu ili pak iskuhavanjem špinata, ali također ćete jaja morati dugo namakati kako bi kora pokazala željeni rezultat.

Od crvenog vina dobit ćeš ljubičastu nijansu s malim kristalićima, a od kave lijepu svijetlo smeđu.

 | Author: Sweety and Spicy Prirodne boje za jaja foto: Sweety and Spicy

Kako postići sjaj pisanica

Ako želite da vaše pisanice ostanu mat i pastelne tada vam ne treba špek, no kako kaže naš dragi prijatelj Gastrolovac Vedran s bloga Seasoned with love, sa špekom je sve bolje! Bolje su i pisanice koje će dobiti puno elegantniji izgled ako ih malo premažeš bijelim dijelom špeka.

I još jedan trik za kraj. Svima se dogodi da jaje pukne tijekom kuhanja, no nemoj očajavati jer ako namjerno do kraja raspucaš ljusku i vratiš jaje u posudu s bojom, dobit ćeš krasna mramorna jaja koja su jednako lijepa kao i ona s korom.

Sretan Uskrs!

Možda vas zanima... Ukusna i dekorativna uskrsna peciva s jajima Kolumne

Inspiraciju možeš potražiti na blogu Sweety&Spicy te pratećim Facebook i Instagram profilima...

 | Author: Sweety and Spicy Prirodne boje za jaja foto: Sweety and Spicy

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.