Bojanje jaja za Uskrs tradicija je u mnogim obiteljima širom svijeta. Za bojanje jaja postoje dva načina. S jedne strane su prirodne boje, a s druge kupovne.
Godinama smo kombinirali ove dvije metode jer mama voli starinski štih jaja obojenih ljuskama luka s uzorkom bilja (u staru najlonku stavite jaje i uz ljusku prislonite cvijet te zavežite na vrhu i tako kuhajte), dok smo sestra i ja kao klinci htjeli da to bude što šarenije i raznolikije pa bi uvijek dobili par komada da ih obojimo kupovnim bojama.
Upotrijebi namirnice iz smočnice!
Meni su obje verzije lijepe, svaka na svoj način, no posljednjih par godina prebacio sam se u potpunosti na korištenje prirodnih resursa za dobivanje šarenih pisanica. Od ljuski luka dobit ćete zagasito crveno-smeđu nijansu na pisanicama, a ako želite unijeti još malo boja u vašu košaru tada ćete morati posegnuti za još kojom namirnicom.
Žuta jaja najčešće dobivam korištenjem kurkume, ali moguće je i primjerice korom od jabuke ili mrkvom. Dodajem dvije žličice kurkume u vodu u kojoj kuham jaja, što je sasvim dovoljno za postizanje lijepe, intenzivne žute boje.
Plava, odnosno ljubičasta jaja je dosta teško napraviti, a za njih ćeš trebati glavicu ljubičastog kupusa kojeg narežeš na trakice i kuhate s njima te ih na kraju ostavite i do 24 sata u plavkastoj vodi kako biste dobili lijepu plavu nijansu.
Zelenu možeš dobiti kombinirajući vodu od kupusa i kurkumu ili pak iskuhavanjem špinata, ali također ćete jaja morati dugo namakati kako bi kora pokazala željeni rezultat.
Od crvenog vina dobit ćeš ljubičastu nijansu s malim kristalićima, a od kave lijepu svijetlo smeđu.
Kako postići sjaj pisanica
Ako želite da vaše pisanice ostanu mat i pastelne tada vam ne treba špek, no kako kaže naš dragi prijatelj Gastrolovac Vedran s bloga Seasoned with love, sa špekom je sve bolje! Bolje su i pisanice koje će dobiti puno elegantniji izgled ako ih malo premažeš bijelim dijelom špeka.
I još jedan trik za kraj. Svima se dogodi da jaje pukne tijekom kuhanja, no nemoj očajavati jer ako namjerno do kraja raspucaš ljusku i vratiš jaje u posudu s bojom, dobit ćeš krasna mramorna jaja koja su jednako lijepa kao i ona s korom.
Sretan Uskrs!
Inspiraciju možeš potražiti na blogu Sweety&Spicy te pratećim Facebook i Instagram profilima...