Recepti Povrće 23. ožujka 2024.

Sjajan brzi obrok - quiche od poriluka i sira

Povrće
20 MIN
45 MIN
8
SREDNJE
Quiche od poriluka i sira
Quiche od poriluka i sira
foto: Nikolina's Kitchen
Predjelo, ručak ili užina - quiche od poriluka i sira ne zahtijeva previše vremena, jako je fino i vizualno odlično izgleda...

Za one koji se s njim nisu još susreli, quiche je nešto kao slana pita, podloga je od prhkog tijesta i gore ide nadjev. Nadjev može imati mnogo varijacija koje se uglavnom kombiniraju sa smjesom vrhnja i jaja. Ova verzija je s porilukom, zdrav i fin obrok.

Našu novu kolumnisticu Nikolinu možete pratiti na blogu Nikolina's Kitchen i Instagram profilu.

 | Author: Nikolina's Kitchen Quiche od poriluka i sira foto: Nikolina's Kitchen

Ne gasi ekran dok kuham

Quiche od poriluka i sira
20 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Oštro brašno 250 g
  • Maslac 120 g
  • Sol 0,50 žličica
  • Kiselo vrhnje 2 žlica
  • Žumanjak 2 kom
  • Krem sir 200 g
  • Kiselo vrhnje 180 ml
  • Jogurt 2 žlica
  • Poriluk 1 kom
  • Jaje 2 kom
  • Mladi luk 1 kom
  • Šunka 100 g
  • Gouda 100 g
  • Parmezan 3 žlica
  • Sol 1 žličica
  • Crni papar 0,50 žličica
  • Češnjak 0,50 žličica
Postupak
  1. Brašno stavi na radnu podlogu, hladni maslac nareži na ploškice i prstima smrvi s brašnom. Zatim ubaci žumanjke, sol i vrhnje i zamijesi prhko tijesto. Prhko tijesto ne valja previše mijesiti, čim dobiješ ujednačenu kuglu tijesta zamotaj ga u foliju i stavi u hladnjak na barem pola sata.


  2. Pripremi nadjev. Poriluk nareži na manje kolutiće, dobro operi i prokuhaj oko 5 minuta. U zdjelu stavi sir, preostalo kiselo vrhnje, jogurt, šunku narezanu na manje kockice, naribani sir, narezani mladi luk i parmezan. Sve dobro promiješaj, probaj okus i dodaj začine po potrebi, odnosno prem ukusu. Dodaj jaja i ocijeđeni poriluk, promiješaj.


  3. Izvadi tijesto iz hladnjaka, razvaljaj ga da po veličini paše u kalup, tako da bude dovoljno i za rubove. Prenesi tijesto u posudu za pečenje tako da ga razvaljanog omotaš oko valjka.


  4. Tijesto nNježno utisni u kalup, izbodi vilicom da se ne napuhne i stavi u pećnicu zagrijanu na 180°C te peci naslijepo 10-ak minuta. Izvadi tiejsto iz pećnice, stavi nadjev i vrati u pećnicu na još 35-40 minuta.


Dodatni savjeti za savršeno prhko tijesto:

  • neka svi sastojci budu hladni kad kreneš mijesiti tijesto
  • ne mijesi ga previše da se maslac ne rastopi
  • izbodi tijesto vilicom prije pečenja da se ne napuhne
  • prhko tijesto je dovoljno masno da ne treba mastiti dno posude, čak ne treba ni papir za pečenje

Isprobaj i ove recepte za quiche...

quiche sa šparogama Možda vas zanima... Quiche sa šparogama po receptu slavne kuharice Recepti Možda vas zanima... Quiche s rajčicama, sirom i majonezom - toplo predjelo blagdanskih okusa Recepti Quiche Možda vas zanima... Isprobaj ovaj klasik - quiche iz kuhinje Julije Child Recepti Mrkva Možda vas zanima... Pikantni quiche s mrkvom - ukusan i zdrav obrok Recepti Veganski quiche s povrćem by Vinka Tresić Možda vas zanima... Odličan proljetni zalogaj: Veganski quiche s povrćem Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:04 23. Ožujak 2024.

    mmm super