Predjelo, ručak ili užina - quiche od poriluka i sira ne zahtijeva previše vremena, jako je fino i vizualno odlično izgleda...
Za one koji se s njim nisu još susreli, quiche je nešto kao slana pita, podloga je od prhkog tijesta i gore ide nadjev. Nadjev može imati mnogo varijacija koje se uglavnom kombiniraju sa smjesom vrhnja i jaja. Ova verzija je s porilukom,zdrav i fin obrok.
Quiche od poriluka i sira
foto: Nikolina's Kitchen
Ne gasi ekran dok kuham
Quiche od poriluka i sira
20 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Oštro brašno
250
g
Maslac
120
g
Sol
0,50
žličica
Kiselo vrhnje
2
žlica
Žumanjak
2
kom
Krem sir
200
g
Kiselo vrhnje
180
ml
Jogurt
2
žlica
Poriluk
1
kom
Jaje
2
kom
Mladi luk
1
kom
Šunka
100
g
Gouda
100
g
Parmezan
3
žlica
Sol
1
žličica
Crni papar
0,50
žličica
Češnjak
0,50
žličica
Postupak
Brašno stavi na radnu podlogu, hladni maslac nareži na ploškice i prstima smrvi s brašnom. Zatim ubaci žumanjke, sol i vrhnje i zamijesi prhko tijesto. Prhko tijesto ne valja previše mijesiti, čim dobiješ ujednačenu kuglu tijesta zamotaj ga u foliju i stavi u hladnjak na barem pola sata.
Pripremi nadjev. Poriluk nareži na manje kolutiće, dobro operi i prokuhaj oko 5 minuta. U zdjelu stavi sir, preostalo kiselo vrhnje, jogurt, šunku narezanu na manje kockice, naribani sir, narezani mladi luk i parmezan. Sve dobro promiješaj, probaj okus i dodaj začine po potrebi, odnosno prem ukusu. Dodaj jaja i ocijeđeni poriluk, promiješaj.
Izvadi tijesto iz hladnjaka, razvaljaj ga da po veličini paše u kalup, tako da bude dovoljno i za rubove. Prenesi tijesto u posudu za pečenje tako da ga razvaljanog omotaš oko valjka.
Tijesto nNježno utisni u kalup, izbodi vilicom da se ne napuhne i stavi u pećnicu zagrijanu na 180°C te peci naslijepo 10-ak minuta. Izvadi tiejsto iz pećnice, stavi nadjev i vrati u pećnicu na još 35-40 minuta.
Dodatni savjeti za savršeno prhko tijesto:
neka svi sastojci budu hladni kad kreneš mijesiti tijesto
ne mijesi ga previše da se maslac ne rastopi
izbodi tijesto vilicom prije pečenja da se ne napuhne
prhko tijesto je dovoljno masno da ne treba mastiti dno posude, čak ne treba ni papir za pečenje
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.