Quiche je francuski naziv za slanu pitu otvorenog tipa s prhkim tijestom i raznovrsnim nadjevima koji mogu varirati od mesnih do povrtnih. Dobar je s tek nekoliko sastojaka, a odlučiš li “počistiti” hladnjak, vjerojatno ih već sve imaš!
Upravo zato, quiche je odlično rješenje kad ne znaš što kuhati, a može se poslužiti u svako doba dana. Iako se quiche sada smatra tradicionalnom francuskom pitom, zapravo potiče iz Njemačke, iz pokrajine Lothringen, a kasnije su ga preuzeli Francuzi, čiji je prvi quiche bio upravo - quiche Lorraine. Odlična je za doručak, predjelo, ručak ili večeru, pravila nema.
Meni je najdraža topla, ali jako je fina i kad se ohladi i dobro stisne. Možeš napraviti i mini verzije (pojedinačne porcije) za tulume, rođendane i domjenke. Vjeruj mi, svima će se svidjeti.
S obzirom na to da je ovo veganska inačica popularne francuske pite - umjesto maslaca, koji je nezaobilazan u prhkom tijestu, upotrijebila sam kokosovo ulje bez mirisa koje odlično funkcionira kao zamjena za maslac.
U nadjevu glavu riječ ima tofu te sam se ovaj put odlučila za dimljeni koji se idealno slaže s povrćem. Odabir povrća možeš prilagoditi sezoni ili hladnjaku.
Najteži dio je pričekati da se tijesto ohladi jer sve ostalo odradi multipraktik i pećnica.
Uživaj!
Veganski quiche s povrćem
Sastojci - za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 120 g kokosovog ulja
- 1/2 šalice hladne vode
Sastojci - za nadjev:
- 300 g dimljenog tofua
- 250 ml sojinog vrhnja za kuhanje
- 1 žlica gustina
- 1 žlica curry praha
- 1 žličica sušenog kopra
- 1 žličica sušenog češnjaka
- 2 žlice delikatesnog (prehrambenog) kvasca
- sok 1 limuna
- šaka špinata ili blitve
- 1/2 šalice kukuruza
- 10-ak šampinjona
- 10-ak cherry rajčica
- 1 poriluk
- 1 chili papričica
- 1 šalica smrznutih mahuna
Postupak:
- U multipraktik stavi sve sastojke za tijesto (osim vode) i polako miksaj. Postepeno dodaj vodu sve dok se sastojci ne sjedine i pretvore u kuglu.
- Tijesto zamotaj u plastičnu foliju i ostavi 1 sat u hladnjaku da se stisne.
- Za to vrijeme u multipraktik stavi tofu, sojino vrhnje, gustin, delikatesni (prehrambeni) kvasac, začine, sok limuna, sol i papar. Miksaj nekoliko minuta, da smjesa postane glatka.
- Na zagrijanu tavu stavi maslinovo ulje i nasjeckano povrće: poriluk, šampinjone, kukuruz, mahune i cherry rajčice (ostavi 3-4 za dekoraciju). Dinstaj 5 minuta i pri kraju dodaj nasjeckanu blitvu i stavi da se ohladi.
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva.
- Kada je tijesto odmorilo, razvaljaj ga na masnom papiru i lagano utisni u kalup za pitu. Tijesto bi trebalo biti iste veličine sa svih strana. Stavi peći na 10-ak minuta, da dobije lagano zlatnu boju.
- Pomiješaj dinstano povrće sa smjesom od tofua. Kada se tijesto malo zapeklo, ulij smjesu od povrća i dekoriraj cherry rajčicama i chili papričicom.
- Peci oko 20-30 minuta (povremeno provjeri je li se smjesa stisnula). Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi prije serviranja.
- Posipaj svježim peršinom i serviraj uz salatu.