Recepti 30. studenoga 2024.

Ispeci ovu odličnu savijaču od šumskih gljiva

foto: Vinka Tresić
Sezona vrganja je pri kraju, ali još uvijek ih se može pronaći, pa ne propusti priliku iskoristiti zadnje primjerke za ovu slasnu savijaču koju ćeš pamtiti do iduće jeseni.

Ako su gljive visoko na popisu tvojih omiljenih namirnica, onda je ovo definitivno recept za tebe. Gljive su vrlo korisna namirnica s nutritivnog stajališta, jer imaju nisku kalorijsku vrijednost i nizak udio masti, a s druge strane su bogate proteinima, vitaminima i mineralima. Najvećim se dijelom sastoje od vode.

Posebno volimo šumske gljive

Osim gljiva koje se uzgajaju za prodaju, poput šampinjona, shiitake ili bukovača, posebno volimo šumske gljive, među kojima su i vrganji, kraljevi šume. Kada se pravilno pripreme, šumske su gljive prava gurmanska delicija. No moraš imati na umu da je gljive najbolje jesti istoga dana kad su ubrane, jer se brzo kvare.

 | Author: Vinka Tresić foto: Vinka Tresić

Ovaj nam je recept pripremila Vinka Tresić, autorica bloga Veganica.hr. Nije teško zaključiti da je ovo vegansko jelo, naravno, a takvih nam povremeno treba čak i kad nam prehrana nije isključivo veganska. 

Savijača od gljiva

 | Author: Vinka Tresić foto: Vinka Tresić

 

Ne gasi ekran dok kuham

Savijača od šumskih gljiva
25 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Gljive 500 g
  • Krumpir 2 kom
  • Luk 2 kom
  • Maslinovo ulje 5 žlica
  • Češnjak 3 režanj
  • Crveno vino 100 ml
  • Kora za pitu 4 kom
  • Dimljena paprika 1 žlica
  • Soja umak 1 žlica
  • Javorov sirup 1 žlica
  • Sol
  • Papar
Postupak
  1. Gljive (bukovače, šampinjone, vrganje...) dobro očisti od zemlje i nasjeckaj na što manje komadiće.


  2. Krumpire oguli i nasjeckaj na što tanje komade.


  3. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.


  4. U tavicu stavi maslinovo ulje (3 žlice, ostatak ulja je za premazivanje štrudle) i nasjeckan luk, kuhaj dok luk ne postane proziran.


  5. Dodaj nasjeckani češnjak, gljive i dimljenu papriku. Sve dobro promiješaj i pričekaj da tekućina koju gljive puste ispari. Dodaj krumpire, soja sos i crno vino. Promiješaj i ostavi 10-ak min da se dinsta. Pri kraju dodaj javorov sirup, sol i papar po ukusu.


  6. Ostavi da se smjesa ohladi. Uzmi 2 kore/lista za savijaču, stavi jedan list, malo ga naulji i na njega stavi drugi list. Odvoji pola smjese od gljiva i raspodijeli po kori. Sve dobro zarolaj i ponovi postupak s drugom korom.


  7. Savijače premaži s malo maslinovog ulja. Stavi peći na 30-40 minuta na 200 stupnjeva.


  8. Serviraj uz salatu po izboru.


 | Author: Vinka Tresić foto: Vinka Tresić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.