Vinka Tresić apsolutna je zaljubljenica u vegansku prehranu, pa ne čudi stoga da je njezin blog Veganica.hr prepun šarene i slasne veganske hrane. Njeni ju pratitelji itekako cijene, pa je bez problema dospjela u utrku za Gastro zvijezdu. Ovaj Tofu gyros koji je pripremila u sklopu finala jednostavno očarava.
Za Vinku možeš glasati ovdje, a recept bi se svakako isplatilo probati. Sigurni smo da će i oni koji inače ne prakticiraju vegansku prehranu biti oduševljeni ovakvim izdanjem tofua. Vinka bi zasigurno bila zadovoljna, jer je njezina velika želja da svi shvate da tofu nije bezukusan niti dosadan!
Tofu gyros
Sastojci:
- 200 g tofua
- 1 ljubičasti luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 žličica suhog kopra
- Par listova iceberg salate
- Sok 1/2 limuna
- 1 rajčica
- 1/2 svježeg krastavca
- 1 žlica Gyros mješavine začina
- 1 žlica dimljene paprike
- 5 žlica soja sosa
- 3 žlice javorovog sirupa
- 150g sojinog jogurta
- Komadić veganske fete
- 10-ak crnih maslina
- 2 žlice maslinovog ulja
- 4x tortilje
Postupak:
- Tofu dobro ocijedi od viška tekućine (to je najbolje napraviti kuhinjskom krpom).
- Nareži na tanke ploškice - tu sam se poslužila malim trikom: gulilicom za voće i povrće. Tako će tofu najbolje upiti okuse iz marinade.
- Tako narezan tofu stavi u marinadu od soja sosa, dimljene paprike, gyros mješavine začina i javorovog sirupa.
- Ostavi 15 minuta da se tofu marinira.
- Za to vrijeme nasjeckaj salatu, rajčicu, krastavac, masline i ljubičasti luk.
- Pripremi umak od sojinog jogurta, limuna, češnjaka i kopra.
- Tofu stavi peći u pećnici na malo maslinovog ulja, 15-ak minuta na temperaturi od 200 stupnjeva.
- Kada se tofu ispekao vrijeme je da spojiš sve sastojke.
- Tortilju zagrij na tavi i premaži umakom, dodaj narezano povrće, pečeni tofu i komadiće veganske fete.
- Sve skupa zamotaj.
- Dobar tek!