Špajza Gastro zvijezda 13. studenoga 2022.

Tofu gyros izgleda sjajno, a oduševit će garantirano i ne-vegane

Vinka Tresić, autorica bloga Veganica.hr foto: SlavkoMidžor/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Veganica.hr jednostavan je naziv bloga koji savršeno dočarava princip prehrane Vinke Tresić, a ovaj ju je blog doveo do finala Gastro zvijezde u kategoriji Zdrava i vege hrana.

Vinka Tresić apsolutna je zaljubljenica u vegansku prehranu, pa ne čudi stoga da je njezin blog Veganica.hr prepun šarene i slasne veganske hrane. Njeni ju pratitelji itekako cijene, pa je bez problema dospjela u utrku za Gastro zvijezdu. Ovaj Tofu gyros koji je pripremila u sklopu finala jednostavno očarava.

Za Vinku možeš glasati ovdje, a recept bi se svakako isplatilo probati. Sigurni smo da će i oni koji inače ne prakticiraju vegansku prehranu biti oduševljeni ovakvim izdanjem tofua. Vinka bi zasigurno bila zadovoljna, jer je njezina velika želja da svi shvate da tofu nije bezukusan niti dosadan!

 | Author: SlavkoMidžor/PIXSELL foto: SlavkoMidžor/PIXSELL

Tofu gyros

Sastojci:

  • 200 g tofua
  • 1 ljubičasti luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žličica suhog kopra
  • Par listova iceberg salate
  • Sok 1/2 limuna
  • 1 rajčica
  • 1/2 svježeg krastavca
  • 1 žlica Gyros mješavine začina
  • 1 žlica dimljene paprike
  • 5 žlica soja sosa
  • 3 žlice javorovog sirupa
  • 150g sojinog jogurta
  • Komadić veganske fete
  • 10-ak crnih maslina
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4x tortilje

 | Author: SlavkoMidžor/PIXSELL foto: SlavkoMidžor/PIXSELL  | Author: SlavkoMidžor/PIXSELL foto: SlavkoMidžor/PIXSELL

Postupak:

  1. Tofu dobro ocijedi od viška tekućine (to je najbolje napraviti kuhinjskom krpom).
  2. Nareži na tanke ploškice - tu sam se poslužila malim trikom: gulilicom za voće i povrće. Tako će tofu najbolje upiti okuse iz marinade.
  3. Tako narezan tofu stavi u marinadu od soja sosa, dimljene paprike, gyros mješavine začina i javorovog sirupa.
  4. Ostavi 15 minuta da se tofu marinira.
  5. Za to vrijeme nasjeckaj salatu, rajčicu, krastavac, masline i ljubičasti luk.
  6. Pripremi umak od sojinog jogurta, limuna, češnjaka i kopra.
  7. Tofu stavi peći u pećnici na malo maslinovog ulja, 15-ak minuta na temperaturi od 200 stupnjeva.
  8. Kada se tofu ispekao vrijeme je da spojiš sve sastojke.
  9. Tortilju zagrij na tavi i premaži umakom, dodaj narezano povrće, pečeni tofu i komadiće veganske fete.
  10. Sve skupa zamotaj.
  11. Dobar tek!

 | Author: SlavkoMidžor/PIXSELL foto: SlavkoMidžor/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.