Kolumne 11. siječnja 2024.

Daj priliku Veganuaryju, zdravoj novogodišnjoj odluci

Veganuary
Vinka Tresić, autorica bloga Veganica, objašnjava što je to Veganuary foto: Vinka Tresić
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša kolumnistica Vinka Tresić, autorica bloga Veganica i finalistica natječaja Gastro zvijezda za 2022. godinu, u novoj kolumni objašnjava što je to Veganuary i zašto je dobar za naše zdravlje te zdravlje našeg planeta. Donosi i tri omiljena veganska recepta - za doručak, ručak i večeru koje svakako moraš isprobati

Veganuary je neprofitna organizacija koju su pokrenuli Jane Land i Matthew Glover u siječnju 2014. godine u Velikoj Britaniji, ali se od tada proširila diljem svijeta. Potiče sudionike da se tijekom siječnja, na 31 dan, obvežu konzumirati isključivo vegansku hranu, a također surađuje s tvrtkama na pokretanju i promicanju veganskih proizvoda.

 

Možda vas zanima... Tofu gyros izgleda sjajno, a oduševit će garantirano i ne-vegane Špajza

 

Cilj Veganuaryja je potaknuti što više ljudi da se u siječnju okušaju u veganstvu, a zatim i zadrže svoju odluku kao onu životnu, zbog vlastitoga zdravlja, zaštite okoliša i poštede života mnogih životinja. Srećom, to nikada nije bilo jednostavnije zahvaljujući sve većem broju proizvoda biljnog podrijetla na tržištu.

Danas se u trgovinama mogu pronaći veganske verzije gotovo za sve. I trgovački lanci u Hrvatskoj priključili su se Veganuaryju i proširili ponudu veganskih proizvoda koje nude ili postojeće stavili na prigodan popust.

 | Author: Shutterstock Veganuary je nastao 2014. godine, a uključuje konzumaciju isključivo veganske hrane tijekom siječnja foto: Shutterstock

Osim što je tempiran upravo u siječnju, mjesecu koji simbolizira vrijeme novih početaka i zdravih odluka, njegova misija je da se velikim promjenama pristupa polako. Umjesto kardinalnih, “životnih” promjena koje mogu djelovati obeshrabrujuće, Veganuary se zalaže da promjeni prehrambenih navika pristupite nježno, da probate “barem mjesec dana” i date si šansu, bez pritiska i obaveze.

Veganuary kao neprofitna organizacija na svojim službenim stranicama nudi pregršt savjeta kako organizirati i pripremati obroke, što jesti u restoranima te kako promijeniti svoje shopping navike.

 

Možda vas zanima... Veganica kuha samo zdravo, a najviše se traže sirove slastice Špajza

 

Ako se prijavite za Veganuary putem interneta, dobivate službeni Veganuary početni komplet - dnevne recepte, praćenje ishrane, planove obroka, savjete o pripremi hrane i 31-dnevnu seriju e-mailova.

Nadalje, dobivate besplatnu e-kuharicu slavnih osoba u kojoj su recepti Venus Williams, Jane Goodall, Bryana Adamsa, Mayima Bialika i drugih. Nadam se da će vas njihovi recepti inspirirati i potaknuti da se i vi priključite ovom izazovu jer uvijek sve kreće od nas.

 | Author: Vinka Tresić Vinka Tresić foto: Vinka Tresić

Kako biste uvidjeli da priprema veganske hrane nije komplicirana i dugotrajna i dobili ideju što biste sve mogli kuhati, u nastavku želim s vama podijeliti moja 3 omiljena veganska recepta za doručak, ručak i večeru.

 | Author: Vinka Tresić Tofu kajgana s humusom, avokadom i integralnim tostom foto: Vinka Tresić

DORUČAK: Tofu kajgana s humusom, avokadom i integralnim tostom

Sastojci:

  • 200-250 grama svježeg tofua
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • nekoliko žlica svježeg biljnog mlijeka
  • 2 kom mladog luka
  • žličica kurkume
  • žličica prehrambenog kvasca
  • prstohvat crvene dimljene paprike
  • 1/2 šalice ljubičastog graha iz konzerve
  • sol i papar po želji

Postupak:

  1. Tofu dobro razmrvi rukama ili vilicom. Dodaj mu začine (kurkumu, sol, papar, prehrambeni kvasac i papriku) i dobro promiješaj.
  2. U tavici zagrij 2 žlice maslinovog ulja. Dodaj narezani mladi luk i prži minutu-dvije.
  3. Dodaj razmrvljeni tofu i ravnomjerno ga rasporedi po tavici pa dodaj malo biljnog mlijeka i grah.
  4. Prži na umjerenoj vatri 8-10 minuta, povremeno miješajući. Pri kraju dodaj malo sjeckanog kopra ili nekog drugog začinskog bilja po želji.
  5. Serviraj uz malo humusa, polovicu avokada, malo cherry rajčica i tostirani integralni tost.

 | Author: Vinka Tresić Marinirani tofu s rižom i salatom od ljubičastog kupusa foto: Vinka Tresić

RUČAK: Marinirani tofu s rižom i salatom od ljubičastog kupusa

Sastojci:

  • svježi tofu (oko 200 grama)
  • za marinadu: 3 žlice soja sosa, 1 žlica sezamovog ulja, 1/2 žlice dimljene crvene paprike, 1/2 žlice češnjaka u granulama, 1/2 žličice timijana, 1 žlica javorovog sirupa, 1 žličica mljevenog chillija

Postupak:

  1. Tofu ocijedi od viška vode i prereži na pola.
  2. Sve sastojke za marinadu promiješaj, stavi u posudu za mariniranje i dodaj tofu.
  3. Ostavi da se marinira (što duže, to bolje) i povremeno okreni.
  4. Prži na laganoj vatri s malo ulja nekoliko minuta sa svake strane.
  5. Pred sam kraj dodaj ostatak marinade i prži jednu minutu.
  6. Posipaj sezamom i nasjeckanim mladim lukom te serviraj uz rižu i salatu od ljubičastog kupusa.

 | Author: Vinka Tresić Meksički trokutići foto: Vinka Tresić

VEČERA: Meksički trokutići

Sastojci:

  • 35 g sojinih ljuspica
  • 500 ml vode
  • 1 povrtna juha u kocki
  • 1 zelena paprika
  • 150 g kukuruza iz konzerve
  • 250 g ljubičastog graha iz konzerve
  • 1 luk
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 žlice meksičkih začina
  • 1 šalica umaka od rajčice
  • 2 žlice dimljene paprike
  • 1 žlica zaslađivača po želji
  • 1 žlica limunovog soka
  • sol i papar po želji
  • kore za savijaču bez jaja
  • sezam za posipanje

Postupak:

  1. U posudu stavi soja ljuspice, povrtnu kocku i prelij sve kipućom vodom te ostavi da soja upije tekućinu.
  2. Nakon što soja upije tekućinu, ocijedi i stavi sa strane.
  3. U tavu stavi maslinovo ulje zatim nasjeckani luk, papriku, kukuruz i grah.
  4. Pirjaj 2 minute i dodaj soja ljuspice.
  5. Dodaj koncentrat rajčice, umak od rajčice, dimljenu papriku i zaslađivač.
  6. Kuhaj 15 minuta i povremeno promiješaj.
  7. Kada je većina tekućine isparila dodaj limunov sok.
  8. Kore za savijaču izreži u obliku dugačkog pravokutnika i u svaku stavi po 1 žlicu nadjeva.
  9. Zamotaj u obliku trokuta ili rolice.
  10. Po želji premaži uljem i posipaj sezamom, stavi peći 15 minuta u pećnicu na 200 stupnjeva.

 

Možda vas zanima... Savijača od gljiva – iskoristi vrganje dok se još mogu pronaći Recepti

 

Vinkine ideje za slasna veganska jela možeš pronaći na njezinom blogu Veganica, na Instagramu i na Facebooku.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.