Recepti 06. kolovoza 2021.

Isprobaj quiche iz kuhinje Julije Child

Quiche Lorraine foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova slana pita je kulinarski klasik, a najbolje ju priprema slavna Julia Child

Quiche danas nije tako rijetko jelo i postoji cijeli niz recepata koje možemo pronaći. Ipak, rado se vraćamo klasicima omiljene kuharice Julije Child. Julijinu verziju quiche Lorraine svakako moraš imati u svojoj bilježnici s receptima, a jednom kada naučiš kako pripremiti ovo ukusno jelo, lako ćeš se poigrati s receptom tako da dodaš razno povrće ili još više začina. 
 

Možda vas zanima... Tajna savšenog quicha krije se u ova tri trika Špajza
 

Sastojci:

Za koru:

  • 270 g brašna
  • 1/4 žličice soli
  • 1 prstohvat šećera
  • 110 g maslaca
  • 35 g margarina
  • 1 jaje

Za punjenje:

  • 170 g špeka
  • 2 jaja
  • 360 ml vrhnja za kuhanje
  • 1/2 žličice soli
  • Mljeveni muškatni oraščić
  • Mljeveni papar

Priprema:

  1. Najprije pripremi koru. U posudi pomiješaj brašno, sol i šećer te dodaj maslac i margarin nasjeckan na kockice. Rukama umiješaj kockice u brašno tako da dobiješ mrvičasto tijesto te zatim dodaj nekoliko žlica hladne vode kako bi mrvice povezala u tijesto. 
  2. Tijesto prebaci na glatku pobrašnjenu površinu i nekoliko puta premijesi. Oblikuj ga u kuglicu i umotaj u foliju te stavi u hladnjak na dva sata. 
  3. Nakon dva sata tijesto izvadi iz hladnjaka, a pećnicu zagrij na 200 stupnjeva Celzijevih. Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi u disk promjera 35 cm te ga prebaci u kalup za pite. Višak tijesta koje visi na rubovima ukloni kako ne bi zagorjelo, a na dnu pite vilicom napravi rupice. Pitu prekrij aluminijskom folijom te na nju dodaj kulinarske utege ili suhi grah kako bi dno ostalo ravno. Pitu tako peci 20-ak minuta. 
  4. Nakon 20 minuta koru izvadi iz pećnice te ukloni aluminijsku foliju i utege ili grah. Koru premaži izrađenim jajetom i peci još dvije do pet minuta. 
  5. Za punjenje najprije nasjeckaj špek na kockice i prebaci u lonac. Špek prelij hladnom vodom i zakuhaj do vrenja te kuhaj oko pet minuta, zatim ga procijedi i vrati u lonac bez vode i peci dok ne bude hrskav. Hrskavi špek rasporedi po kori. 
  6. U posebnoj posudi izradi jaja, vrhnje za kuhanje i sol te dodaj malo muškatnog oraščića i papra po želji. Smjesu izlij u koru preko špeka i sve zajedno peci 30 do 35 minuta na 190 stupnjeva. Pitu posluži toplu ili na sobnoj temperaturi. 

Quiche isprobaj i u ovim slasnim verzijama:

 

Quiche od slanine, špinata i parmezana Možda vas zanima... Za ručak napravi quiche sa špinatom i slaninom Recepti Možda vas zanima... Slani klasik iz pećnice blogerice 50 shades of hunger Kolumne Možda vas zanima... Sezonski quiche s pršutom i tikvicom Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.