gastro postao
Ova slana pita je kulinarski klasik, a najbolje ju priprema slavna Julia Child
Quiche danas nije tako rijetko jelo i postoji cijeli niz recepata koje možemo pronaći. Ipak, rado se vraćamo klasicima omiljene kuharice Julije Child. Julijinu verziju quiche Lorraine svakako moraš imati u svojoj bilježnici s receptima, a jednom kada naučiš kako pripremiti ovo ukusno jelo, lako ćeš se poigrati s receptom tako da dodaš razno povrće ili još više začina.
Sastojci:
Za koru:
- 270 g brašna
- 1/4 žličice soli
- 1 prstohvat šećera
- 110 g maslaca
- 35 g margarina
- 1 jaje
Za punjenje:
- 170 g špeka
- 2 jaja
- 360 ml vrhnja za kuhanje
- 1/2 žličice soli
- Mljeveni muškatni oraščić
- Mljeveni papar
Priprema:
- Najprije pripremi koru. U posudi pomiješaj brašno, sol i šećer te dodaj maslac i margarin nasjeckan na kockice. Rukama umiješaj kockice u brašno tako da dobiješ mrvičasto tijesto te zatim dodaj nekoliko žlica hladne vode kako bi mrvice povezala u tijesto.
- Tijesto prebaci na glatku pobrašnjenu površinu i nekoliko puta premijesi. Oblikuj ga u kuglicu i umotaj u foliju te stavi u hladnjak na dva sata.
- Nakon dva sata tijesto izvadi iz hladnjaka, a pećnicu zagrij na 200 stupnjeva Celzijevih. Tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi u disk promjera 35 cm te ga prebaci u kalup za pite. Višak tijesta koje visi na rubovima ukloni kako ne bi zagorjelo, a na dnu pite vilicom napravi rupice. Pitu prekrij aluminijskom folijom te na nju dodaj kulinarske utege ili suhi grah kako bi dno ostalo ravno. Pitu tako peci 20-ak minuta.
- Nakon 20 minuta koru izvadi iz pećnice te ukloni aluminijsku foliju i utege ili grah. Koru premaži izrađenim jajetom i peci još dvije do pet minuta.
- Za punjenje najprije nasjeckaj špek na kockice i prebaci u lonac. Špek prelij hladnom vodom i zakuhaj do vrenja te kuhaj oko pet minuta, zatim ga procijedi i vrati u lonac bez vode i peci dok ne bude hrskav. Hrskavi špek rasporedi po kori.
- U posebnoj posudi izradi jaja, vrhnje za kuhanje i sol te dodaj malo muškatnog oraščića i papra po želji. Smjesu izlij u koru preko špeka i sve zajedno peci 30 do 35 minuta na 190 stupnjeva. Pitu posluži toplu ili na sobnoj temperaturi.
Quiche isprobaj i u ovim slasnim verzijama: