Krenimo od početka: iako potječe iz Njemačke, quiche je najpoznatiji kao klasik francuske kuhinje. Ova slana 'otvorena' pita sastoji se od prhkog tijesta, nadjeva od jaja i vrhnja te povrća, mesa i sira.
Varijacije su brojne, a jedna od najpoznatijih je quiche Lorraine, s jajima, slatkim vrhnjem, slaninom i sirom. U quiche ubaci omiljeno povrće, ali pruži šansu i onom koje obično zaobilaziš jer je u ovoj sočno-hrskavoj kombinaciji sve finije nego inače! Mi ti donosimo recept za Quiche od slanine, špinata i parmezana.
Sastojci za tijesto:
- 300 g brašna
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- 1 prstohvat sol
Za nadjev:
- 100 g mladog špinata
- 100 g slanine
- 180 ml kiselog vrhnja
- 125 ml mlijeka
- 1 crveni luk
- 30 g parmezana
- 4 jaja
- 2 žličice maslinova ulja
Priprema:
- Umijesi tijesto. Pomiješaj brašno, maslac i sol, dok ne dobiješ mrvice. Umiješaj jaje i žlicu ili dvije hladne vode.
- Razvaljaj tijesto i stavi u okrugli lim za pečenje pa vrati u hladnjak na pola sata.
- Ugrij ulje u tavi na umjereno jakoj vatri pa preprži nasjeckani luk i slaninu. Nakon osam do deset minuta izvadi iz tave pa stavi na kuhinjski ručnik.
- Kratko blanširaj špinat ili ga skuhaj na pari. Neka se hladi pet minuta pa ocijedi od tekućine. Nasjeckaj ga.
- Ugrij pećnicu na 200°C.
- Peci nenadjeveno tijesto desetak minuta.
- Zatim ubaci špinat, slaninu i luk.
- Istuci jaja, vrhnje i mlijeko te prelij preko špinata. Pospi parmezanom i peci 30 minuta.
Dobar tek!