gastro postao
Nadjev od blitve i svježeg sira začinite komadićima rajčica sušenih u ulju
Tko kaže da pite moraju biti samo slatke? Ukusne pite savršen su izbor za brz i lak obrok, a njihove mogućnosti kombinacija su bezbrojne.
Quiche sa sirom u kombinaciji sa zelenim povrćem, poput blitve, špinata ili pak mladih kopriva zasigurno će pronaći mjesto i na vašem meniju. Mi vam donosimo recept za quiche s blitvom i sirom.
Potrebno vam je:
Za tijesto:
- 1 dl vode
- 250 g pšeničnog brašna
- prstohvat sol
- 170 g maslaca
Za nadjev:
- 1 vezica blitve
- 3 kom sušene rajčice
- 150 g svježeg kravljeg sira
- 50 g goude
- 2 jaja
- 1 dl mlijeka
- 2 dl kiselog vrhnja
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Priprema:
- Pomiješajte brašno sa soli, vilicom utisnite maslac u brašno i postepeno dodajte vodu, trebate dobiti mrvičastu, ljepljivu smjesu. Zamotajte je u prozirnu foliju u obliku kugle i dobro pritisnite da bi kasnije lakše razvaljali tijesto. Ostavite 30 min u hladnjaku.
- Blitvu operite i kratko blanširajte. Dobro ocijedite i grubo nasjeckajte.
- U posudi pomiješajte jaja, kiselo vrhnje, svježi sir i mlijeko, začinite sa soli i paprom. Gaudu narežite na kockice. Rajčicu ocijedite od ulja pa narežite na sitno.
- Tijesto razvaljajte (između dvije prozirne folije) na veličinu lima u kojem ćete peći quiche, dno na par mjesta izbodite vilicom pa na tijesto posložite blitvu, sušene rajčice i gaudu, zalijte sve smjesom od jaja, mlijeka, svježeg sira i kiselog vrhnja.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta.