Lagan spoj vrhnja, tikvica i pršuta na stol će donijeti prave sezonske okuse i oduševiti baš svakog tko će ovu pitu isprobati...
Gotovo lisnato tijesto bit će sjajna zamjena prhkom, a nadjev zatim pripremite po svom ukusu. Mi smo u svoj ubacili kiselo vrhnje, ribani sir, jaja, pršut i tikvicu. Koristite li tikvicu, obavezno ju ocijedite prije nego što ćete je dodati u smjesu.
Imate li više vremena, umjesto lisnatog umijesite prhko tijesto od 300 g brašna, 100 g maslaca, jednog jaja i malo soli. Tijesto razvaljajte i posložite u četvrtasti lim pazeći da i rubove obložite tijestom kako nadjev ne bi tijekom pečenja iscurio.
Potrebno vam je:
- 300 g lisnatog tijesta ili prhko tijesto
- 4 jaja
- 4 dcl kiselog vrhnja
- 80 g ribanog sira
- 8 feta pršuta
- 1 tikvica
- 1 šaka bosiljka
- Sezam
Postupak pripreme:
- Odmrznite tijesto i rastanjite ga valjkom u veličinu duguljastog lima za pečenje.
- Premažite kalup maslacem pa obložite tijestom dno i rubove.
- Umutite jaja s vrhnjem i posolite.
- Tijesto izbockajte vilicom i pecite deset minuta u zagrijanoj pećnici na 180°C
- Za to vrijeme nasjeckajte pršut na sitne komadiće.
- Tikvicu naribajte, posolite i pustite da otpusti tekućinu. Istisnite tekućinu iz tikvica pa je zajedno s pršutom ubacite u mješavinu jaja i vrhnja.
- Tijesto izvadite te ga prelijte mješavinom vrhnja, jaja, pršuta i tikvice te pospite sirom.
- Na kraju dodajte i listiće bosiljka, a može i sezam.
- Vratite u pećnicu i pecite još 20-ak minuta.
Dobar tek!