Quiche je ukusan klasik francuske gastronomije, a rado su ga prigrlile i brojne druge kuhinje. Jednostavan je za pripremu, ako ako želiš napraviti neku novu povrtnu varijaciju uključi maštu i postani pravi majstor kulinarske kreativnosti.
Recept za quiche savršen je za sva godišnja doba, ali mi ga posebno (ipak) volimo na proljeće jer obiluje svježim namirnicama. Ovaj s mrkvom doista može proći bilo kada jer mrkve i svježeg sira, uz sve druge sastojke, uvijek možemo naći u trgovinama.
Ovaj je quiche s mrkvom savršen i kao vegetarijanski obrok, a želiš li malo posebnije arome možeš mu po želji dodati i malo tostiranih badema – ta kombinacija svakoga oduševiti. Kako bi ovaj quiche u trenu postao vegansko jelo, ricottu zamijeni pireom od jabuka - rezultat će biti malo slađi, ali jednako ukusan.
Pikantni quiche s mrkvom
Sastojci (za 8 kriški):
- 200 g brašna
- 160 g maslaca
- 5 jaja
- 120 ml vrhnja za kuhanje ili kiselog vrhnja
- 800 g mrkve
- 200 g svježeg sira
- 100 g creme fraiche, odnosno punomasno kiselo vrhnje
- sol i papar
Postupak:
- Umijesi glatko tijesto od brašna, soli, maslaca narezanog na komadiće, jednog jaja i 20 ml vrhnja, omotaj ga prozirnom folijom i drži u hladnjaku 30 minuta.
- Za to vrijeme mrkve oguli, operi, nareži na ploške i blanširaj 3 minute u posoljenoj vodi. Isperi ih i dobro ocijedi.
- Pjenjačom ili mikserom izmiješaj sir, preostalo vrhnje, creme fraiche, preostala 4 jaja pa smjesu posoli i popapri.
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Ohlađeno tijesto okruglo razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi, stavi ga u namašćeni okrugli kalup (lim ili keramičku plitku posudu, promjera 24 cm) pa ga prstima pritisni uz rub da bude malo povišen i izbockaj vilicom.
- Na tijesto rasporedi dio mrkve, malo sira, ostatak mrkve i ostatak sira pa peci 40 minuta. Nakon 20 minuta pokrij quiche folijom da ne potamni.