Da biste skuhali jaja kako spada, prvo morate odlučiti želite li meki žumanjak koji se razlijeva i mami na užitak ili vam više odgovara tvrda inačica.
Savršeno skuhano jaje za mnoge predstavlja kombinacija mekog i tvrdo kuhanog jaja, točnije, da žumanjak bude tekući kao kod meko kuhanog, a bjelanjak kao kod polutvrdo kuhanog jaja. A postoji i tajna kako to postići.
Umijeće savršeno kuhanog jaja lako je proučiti kroz znanost. Naime, ključ su vrijeme i temperatura. A evo kako to postići. Uzmite mali lonac sa staklenim poklopcem i pažljivo u njega smjestite jaja. Napunite lonac vodom da točno pokrije jaja, ni milimetar više. Kad biste imali i samo centimetar vode, uspjeli biste postići isti rezultat, no trebali biste se poigrati s vremenom. Zatim poklopite lonac i upalite štednjak na najjače tako da zavrije voda.
Čim dođe do ključanja, maknite lonac sa štednjaka. Kad maknete lonac, ostavite poklopac i namjestite štopericu. Pazite da ne prođe ni više ni manje od šest minuta, i dobit ćete savršeno skuhano jaje.
Dobar tek!