Recepti Kruh i pecivo 09. ožujka 2025.

Ako te netko pita - tempelopita!

Kruh i pecivo
15 MIN
40 MIN
8
SREDNJE
tempelopita
Tempelopita
foto: Irena Gavran
Ako si osoba od sira, ovo ja tempelopita, tradicionalna grčka slana pita, bit će savršena za tebe. Imamo odličan recept!

Tempelopita je tradicionalna grčka slana pita koja naprosto oduševljava. Doručak, večera, prilog uz ručak, za posao, piknik, druženje... Što god da naumiš, odnosno za koju god priliku namjeravaš napraviti tempelopitu, ovaj recept će ti olakšati život. 

Još genijalnih Ireninih recepata potraži na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Ne gasi ekran dok kuham

Tempelopita
15 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Feta sir 200 g
  • Grčki jogurt 200 g
  • Tvrđi kravlji sir 200 g
  • Jaje 2 kom
  • Maslac 170 g
  • Mlijeko 125 ml
  • Brašno 140 g
  • Prašak za pecivo 0,50 kom
  • Papar 1 prstohvat
Postupak
  1. U jednu posudu prosij brašno, prašak za pecivo i papar. 


  2. Maslac otopi, pa dodaj mlijeku i jogurtu kako bi se rashladio pa umiješaj i razmućena jaja. 


  3. Tekuću smjesu lagano sipaj u brašno i miješaj da dobiješ glatku smjesu bez grudica. Lagano umiješaj naribani sir (ja sam koristila gaudu), a zatim prstima nakidaj fetu. Feta ne bi trebala biti presitna, puno je finije kad su malo krupniji komadi. 


  4. Tepsiju dimenzija cca 20x30 cm namasti pa ravnomjerno rasporedi smjesu. 


  5. Peci u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-ak minuta, odnosno dok se ne zapeče do smećkaste boje. 


Možda vas zanima... Muffini s limunom stvoreni za prvi dan proljeća Kolumne Možda vas zanima... Pereci u novom ruhu - zalogajčići koje ćete obožavati Kolumne Možda vas zanima... Mini cheesecake s voćem - pripremaju se i nestaju u trenu Kolumne

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:18 09. Ožujak 2025.

    Mljac