Kolumne 19. ožujka 2019.

Pereci u novom ruhu - zalogajčići koje ćete obožavati

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Irena s bloga Pregacha danas nam donosi genijalne zalogaje koji podsjećaju na perece i idealni su za druženja s najdražima ili uz film.

Još jedan recept koji odiše jednostavnošću, savršen za druženja jer je dovoljno pripremiti neki lagani i brzi umak ili tek narezati ono najbolje pod 45 stupnjeva.

 

Možda vas zanima... Pogačice s čvarcima - prva poslastica prosinca Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Ljuta pileća krilca nakon kojih ćeš doslovno polizati prste Kolumne Možda vas zanima... Superbrzi čokoladni kolač od samo pet sastojaka Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Za tijesto će vam trebati:

  • 300 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 7 g suhog kvasca
  • 200-230 ml mlake vode

Za premaz:

  • 230 ml vrele vode 
  • 20 g side bikarbone
  • Krupna morska sol
  • 80 g otopljenog maslaca

Postupak pripreme:

  1. Prvo napravite tijesto tako da ćete sjediniti sve sastojke. Dodajte prvo 200 ml vode pa po potrebi ulijete još malo, jer tijesto i treba biti mekano. Mijesite ga bar 5 minuta dok ne postane glatko i mekano.
  2. Tijesto pobrašnite, stavite u posudu, prekrijete krpom i stavite na toplo mjesto da se diže pola sata.
  3. Za to vrijeme napravite premaz. Vodu stavite da proključa, pa ubacite sodu bikarbonu i miješajte da se soda otopi.
  4. Ostavite sa strane. Sad uplatite pećnicu na 200 stupnjeva i obložite tepsiju papirom za pečenje. Vratite se na tijesto.
  5. Na pobrašnjenoj površini tijesto podijelite na 4 dijela. Rukama formirajte uže od jedne kuglice tijesta, cca 30-40 cm dugačko.
  6. Nožem režite komadiće tijesta i ubacujte u posudu s vodom i sodom.
  7. Kad ste sve izrezali, ostavite tijesto da stoji minuticu u smjesi.
  8. Tijesto vadite iz tekućine i slažite na pripremljenu tepsiju. Pospite malo s krupnom soli (sezamom, kimom ili čim već volite). 
  9. Pecite 12-15 minuta. 
  10. Kad su zalogajčići pečeni, premažite ih otopljenim maslacem (u koji možete staviti sitno sjeckanog češnjaka i peršina). 

Dobar tek!

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.