Još jedan recept koji odiše jednostavnošću, savršen za druženja jer je dovoljno pripremiti neki lagani i brzi umak ili tek narezati ono najbolje pod 45 stupnjeva.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Za tijesto će vam trebati:
- 300 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 7 g suhog kvasca
- 200-230 ml mlake vode
Za premaz:
- 230 ml vrele vode
- 20 g side bikarbone
- Krupna morska sol
- 80 g otopljenog maslaca
Postupak pripreme:
- Prvo napravite tijesto tako da ćete sjediniti sve sastojke. Dodajte prvo 200 ml vode pa po potrebi ulijete još malo, jer tijesto i treba biti mekano. Mijesite ga bar 5 minuta dok ne postane glatko i mekano.
- Tijesto pobrašnite, stavite u posudu, prekrijete krpom i stavite na toplo mjesto da se diže pola sata.
- Za to vrijeme napravite premaz. Vodu stavite da proključa, pa ubacite sodu bikarbonu i miješajte da se soda otopi.
- Ostavite sa strane. Sad uplatite pećnicu na 200 stupnjeva i obložite tepsiju papirom za pečenje. Vratite se na tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini tijesto podijelite na 4 dijela. Rukama formirajte uže od jedne kuglice tijesta, cca 30-40 cm dugačko.
- Nožem režite komadiće tijesta i ubacujte u posudu s vodom i sodom.
- Kad ste sve izrezali, ostavite tijesto da stoji minuticu u smjesi.
- Tijesto vadite iz tekućine i slažite na pripremljenu tepsiju. Pospite malo s krupnom soli (sezamom, kimom ili čim već volite).
- Pecite 12-15 minuta.
- Kad su zalogajčići pečeni, premažite ih otopljenim maslacem (u koji možete staviti sitno sjeckanog češnjaka i peršina).
Dobar tek!