Kolumne 06. veljače 2020.

Ljuta pileća krilca nakon kojih ćeš doslovno polizati prste

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Pišem vam recept za dvije velike osobe (a mi smo stvarno dvije velike osobe), no nerijetko ovo pravim za veća druženja kad je i preko dvije kile mesa u pitanju.

Prvo bih napomenula da je ovo okvirna količina začina (dogodi se da mi ostane, ali to čuvam za drugi put pa iskoristim u varivima ili drugim pečenjima), a dogodi se da zafali, pa u hodu nadodajem i miksam.

 

Možda vas zanima... Marokansko pile iz jednog lonca - jednostavno i brzo! Kolumne

 

Stavljala sam začine koje volimo i s kojima sam dobro upoznata pa znam kakvu ljutinu, slatkoću i slanost postižem. Imam i tu sreću da je skoro sve od začina domaće - predivne baranjske dimljene paprike, valpovački med, mamin kečap.

Što ćete izbaciti/ubaciti na vama je. Ono bitno je da ćete dobiti fino meso koje se topi u ustima, bez imalo masnoće. 

 

Možda vas zanima... Pieroge - slasni poljski jastučići punjeni krumpirom Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Pogačice s čvarcima - prva poslastica prosinca Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 

Potrebno vam je:

  • 6-8 pilećih krila
  • 1-2 žličice soli
  • 1 manja žličica papra
  • 3 žličice dimljene slatke paprike
  • 1 žličica mljevene čili paprike ili ljute dimljene
  • 1 žličica kurkume
  • 2 žličice češnjaka u prahu ili granulama
  • 1 žličica luka u prahu

Za premaz*:

  • Oko 100 ml kečapa (ja koristim domaći, ako nemate - kupovini će naravno odgovarati)
  • 3 žličice meda
  • 2-3 žličice mljevene čili paprike ili 1 žličica ljute dimljene

*Sve dobro sjedimo u manjoj zdjelici

Postupak pripreme:

  1. Najprije upalite pećnicu na 180 stupnjeva i tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje.
  2. Sad pripremite mješavinu začina tako što ćete sve začine iz prvog dijela recepta dobro sjediniti i izmiješati u većoj zdjelici.
  3. Krilima odrežite onaj zadnji dio, na njemu nema mesa (ja spremim te komadiće u zamrzivač za temeljac ili juhu). Svako krilo dobro uvaljajte u začine, malo otresite višak i slažite u tepsiju.
  4. Pecite ih u zagrijanoj pećnici oko 40 min, odnosno dok se ne stvori fina smeđa korica.
  5. Izvadite krilca iz pećnice i premažite sa smjesom od kečapa, meda i paprike.
  6. Vratite peći još 10 do 15 min i navalite.

Dobar tek!

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.