Prvo bih napomenula da je ovo okvirna količina začina (dogodi se da mi ostane, ali to čuvam za drugi put pa iskoristim u varivima ili drugim pečenjima), a dogodi se da zafali, pa u hodu nadodajem i miksam.
Stavljala sam začine koje volimo i s kojima sam dobro upoznata pa znam kakvu ljutinu, slatkoću i slanost postižem. Imam i tu sreću da je skoro sve od začina domaće - predivne baranjske dimljene paprike, valpovački med, mamin kečap.
Što ćete izbaciti/ubaciti na vama je. Ono bitno je da ćete dobiti fino meso koje se topi u ustima, bez imalo masnoće.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 6-8 pilećih krila
- 1-2 žličice soli
- 1 manja žličica papra
- 3 žličice dimljene slatke paprike
- 1 žličica mljevene čili paprike ili ljute dimljene
- 1 žličica kurkume
- 2 žličice češnjaka u prahu ili granulama
- 1 žličica luka u prahu
Za premaz*:
- Oko 100 ml kečapa (ja koristim domaći, ako nemate - kupovini će naravno odgovarati)
- 3 žličice meda
- 2-3 žličice mljevene čili paprike ili 1 žličica ljute dimljene
*Sve dobro sjedimo u manjoj zdjelici
Postupak pripreme:
- Najprije upalite pećnicu na 180 stupnjeva i tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje.
- Sad pripremite mješavinu začina tako što ćete sve začine iz prvog dijela recepta dobro sjediniti i izmiješati u većoj zdjelici.
- Krilima odrežite onaj zadnji dio, na njemu nema mesa (ja spremim te komadiće u zamrzivač za temeljac ili juhu). Svako krilo dobro uvaljajte u začine, malo otresite višak i slažite u tepsiju.
- Pecite ih u zagrijanoj pećnici oko 40 min, odnosno dok se ne stvori fina smeđa korica.
- Izvadite krilca iz pećnice i premažite sa smjesom od kečapa, meda i paprike.
- Vratite peći još 10 do 15 min i navalite.
Dobar tek!