Prave zime ni za lijek. I već polako postajem prenestrpljiva čekajući te bijele pahulje. Zato si kuham kao da je vani metar snijega, vatrica na najjače i hladne ruke grijem omiljenim jelima iz djetinstva. Danas su na red došle čvarkuše.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 500 g glatkog brašna
- 1 svježi kvasac
- 1 žlica šećera
- 300 ml toplog mlijeka
- 1 1/2 žičica soli
- 1/2 žličice papra
- 1 jaje
- 1 žlica masti
- 350 g čvaraka
- Jaje za premazivanje
Postupak pripreme:
- Čvarke sameljite (ja sam ih smrvila u sjeckalici, ali možete i kroz spravu za mljevenje mesa).
- U jednoj posudi izmrvite kvasac, dodajte šećer a zatim prelijte polovicom mlakog mlijeka. Ostavite 10-ak minuta, da kvasac nadođe i postane pjenica.
- U većoj posudi prosijte brašno, sol i papar a u sredini napravite udubinu. Istresite sad pjenicu od kvasca i mlijeka, pa dodajte jaje, mast i ostatak mlijeka.
- Umijesite tijesto (par minuta će trebati) dok ne postane glatko, pokrijte ga krpom i ostavite 10-ak minuta da miruje. Nakon toga još jednom premijesite, opet prekrijte krpom i ostavite 40-ak minuta na toplom mjestu da se diže. Kad je tijesto naraslo, prebacite ga na radnu površinu koju ste pobrašnili, razvaljate ga tanko i na pola površine rasporedite trećinu mljevenih čvaraka. Poklopite tu polovicu premazanu čvarcima sa "čistom" polovicom pa opet razvaljate što tanje. Ponovite postupak (na pola površine istresite čvarke, poklopite čistom polovicom, razvaljajte) još dva puta. Taj zadnji put razvaljajte tijesto na cca 1,5 cm debljine i kalupom za kekse ili čašom izrezujte krugove.
- Slažite na pleh za pećnicu koji ste obložili papirom za pečenje i pogačice premažite razmućenim jajetom.
- Pecite 15-ak minuta na 180-190 stupnjeva odnosno do zlatnosmeđe boje.
Dobar tek!