Kolumne 18. svibnja 2018.

Ostatke ručka upakirajte u šarene jastučiće

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad god pravim neki umak za tjesteninu napravim malo više. I iskoristim to kao nadjev za pite, pogačice ili kao u ovom slučaju lisnato.

Napravila sam umak od gljiva, poriluka i piletine pa s viškom napunila kupljeno lisnato tijesto i sutra smo imali spreman doručak i užinu na poslu.

Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Eclairs - francuski zalogaji čistog savršenstva Kolumne

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 

Sastojci za punjenje:

  • 1 crveni luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 250 g gljiva
  • 1 poriluk
  • 250 g piletine
  • 400 ml pilećeg temeljca
  • sol, papar, peršin po želji
  • 100 g gaude
  • 1 jaje
  • 500 g lisnatog tijesta

Priprema:

  1. Luk izdinstati na malo ulja. Kad omekša dodati poriluk i češnjak i nakon par minuta gljive.
  2. Kad su gljive pustile tekućinu dodati piletinu, pustiti da se malo zapeče tj. ukuha s povrćem a zatim preliti temeljcem.
  3. Pustiti da kuha 15-ak minuta odnosno dok veći dio tekućine ispari. Ako Vam je prevodenasto, slobodno dodajte 2,3 žlice vrhnja za kuhanje da se sve poveže.
  4. Naribati sir i promiješati da se sir počne topiti i dok ne poveže smjesu.
  5. Lisnato tijesto razviti u 2 veća pravokutnika. Na jedan slagati nadjev kašikom na 6-8 hrpica (ovisi koliko velike jastučiće želite), a preostalu površinu tijesta premažite jajima (kako bi se drugi dio tijesta zalijepio).
  6. Prebacite drugi dio tijesta i režite kvadratiće. Rub još jednom stisnite prstima ili vilicom kako bi bili sigurni da nadjev neće curiti. Premažite sve jastučiće jajetom i pecite na 180 stupnjeva dok ne dobije smeđe-zlatnu boju (oko 30 min).
  7. Ako krenete pratiti ovo lisnato i ostane Vam nadjeva, možete dodati još malo temeljca ili vrhnja za kuhanje i to je to. Umak za finu tjesteninu je gotov.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.