Napravila sam umak od gljiva, poriluka i piletine pa s viškom napunila kupljeno lisnato tijesto i sutra smo imali spreman doručak i užinu na poslu.
Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Sastojci za punjenje:
- 1 crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 250 g gljiva
- 1 poriluk
- 250 g piletine
- 400 ml pilećeg temeljca
- sol, papar, peršin po želji
- 100 g gaude
- 1 jaje
- 500 g lisnatog tijesta
Priprema:
- Luk izdinstati na malo ulja. Kad omekša dodati poriluk i češnjak i nakon par minuta gljive.
- Kad su gljive pustile tekućinu dodati piletinu, pustiti da se malo zapeče tj. ukuha s povrćem a zatim preliti temeljcem.
- Pustiti da kuha 15-ak minuta odnosno dok veći dio tekućine ispari. Ako Vam je prevodenasto, slobodno dodajte 2,3 žlice vrhnja za kuhanje da se sve poveže.
- Naribati sir i promiješati da se sir počne topiti i dok ne poveže smjesu.
- Lisnato tijesto razviti u 2 veća pravokutnika. Na jedan slagati nadjev kašikom na 6-8 hrpica (ovisi koliko velike jastučiće želite), a preostalu površinu tijesta premažite jajima (kako bi se drugi dio tijesta zalijepio).
- Prebacite drugi dio tijesta i režite kvadratiće. Rub još jednom stisnite prstima ili vilicom kako bi bili sigurni da nadjev neće curiti. Premažite sve jastučiće jajetom i pecite na 180 stupnjeva dok ne dobije smeđe-zlatnu boju (oko 30 min).
- Ako krenete pratiti ovo lisnato i ostane Vam nadjeva, možete dodati još malo temeljca ili vrhnja za kuhanje i to je to. Umak za finu tjesteninu je gotov.
Dobar tek!