Tijesto je fino, hrskavo, a krema čoko ludilo (i slobodno podebljajte šećer ako preferirate baš slatko). Možda djeluje kao puno posla, ali nije to tako strašno. Kad ne mogu u Pariz, donesem si malo Francuske u kuću!
Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Za tijesto će vam trebati:
- 100 ml mlijeka
- 150 ml vode
- 120 g maslaca
- 2 vanilin šećera
- Malo soli
- 190 g brašna
- 5 jaja (cca 250 g)
Za pripremu kreme trebat će vam:
- 20 g šećera
- 45 g žumanjaka
- 20 g gustina
- 225 ml mlijeka
- 20 g maslaca
- 120 g čokolade
- 75 ml vrhnja za šlag
Za glazuru:
- 75 ml vrhnja za šlag
- 45 g šećera
- 15 g kakaa
- 5 g želatine
Priprema tijesta:
- Prvo upalite pećnicu na 180 stupnjeva (bez ventilacije ili drugih funkcija).
- Na laganoj vatri zagrijte mlijeko, vodu, maslac, šećer i sol i pratite dok ne počne ključati.
- Čim je proključalo dodajte brašno i kuhačom miješajte cca jednu minutu odnosno dok se smjesa više ne lijepi na stijenke posude. Maknite posudu s vatre i dodajte jedno po jedno jaje.
- Svako jaje miješajte barem jednu minutu i nemojte dodavati iduće jaje dok se prethodno ne sjedini.
- Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu (špricu) i istiskujte smjesu na pleh na kojemu je papir za pečenje.
- Ovisno o veličini dobit ćete 10-12 eklera. Pecite 35 minuta dok ne pozlati.
Priprema kreme:
- Pomiješajte šećer, žumanjke i gustin i ostavite sa strane.
- U posudu na laganoj vatri zagrijte mlijeko do vrenja.
- Polovicu mlijeka istresite u smjesu od žumanjaka, sjedinite i vratite u preostalo mlijeko te nastavite kuhati otprilike 3 minute dok se ne zgusne.
- Dodajte maslac i sitno sjeckanu čokoladu.
- Miješajte dok se sve ne otopi i sjedini.
- Prekrijte prozirnom folijom i ostavite kremu da se ohladi. Izradite šlag pa sjedinite s kremom (možete sve sjediniti mikserom).
- Kremu prebacite u slastičarsku vrećicu i punite eklere tako da na dnu probušite 2-3 rupe.
- Slastičarskom špricom napunite kremu u unutrašnjost eklera.
Priprema glazure:
- Namočite želatinu u hladnoj vodi prema uputama.
- Vrhnje i šećer stavite u posudu pa zagrijte do vrenja.
- Dodajte kakao i kuhajte 3 minute miješajući.
- Dodajte želatinu dok je krema još vruća i miješajte dok se ne istopi.
- Kad se glazura malo ohladila umočite svaki ekler gornjim dijelom i pustite da se ohladi (možete posuti lješnjacima, orasima, izmrvljenim keksima ili po voćem izboru za malo svježine).
Dobar tek!