Kolumne 26. travnja 2018.

Eclairs - francuski zalogaji čistog savršenstva

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
"Ovi ekleri nisu preslatki, a opet ugase svaku želju za slatkim", uvela nas je u svoj prvi recept naša nova kolumnistica Irena s bloga Pregacha.

Tijesto je fino, hrskavo, a krema čoko ludilo (i slobodno podebljajte šećer ako preferirate baš slatko). Možda djeluje kao puno posla, ali nije to tako strašno. Kad ne mogu u Pariz, donesem si malo Francuske u kuću!

 

eclairs Možda vas zanima... Nježni francuski ekleri s ljetnom kremom od marelica i smokvama None

 

Još genijalnih recepata naše nove kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

 

Za tijesto će vam trebati:

  • 100 ml mlijeka
  • 150 ml vode
  • 120 g maslaca
  • 2 vanilin šećera
  • Malo soli
  • 190 g brašna
  • 5 jaja (cca 250 g)

Za pripremu kreme trebat će vam:

  • 20 g šećera
  • 45 g žumanjaka
  • 20 g gustina
  • 225 ml mlijeka
  • 20 g maslaca
  • 120 g čokolade
  • 75 ml vrhnja za šlag

Za glazuru:

  • 75 ml vrhnja za šlag
  • 45 g šećera
  • 15 g kakaa
  • 5 g želatine

Priprema tijesta:

  1. Prvo upalite pećnicu na 180 stupnjeva (bez ventilacije ili drugih funkcija).
  2. Na laganoj vatri zagrijte mlijeko, vodu, maslac, šećer i sol i pratite dok ne počne ključati.
  3. Čim je proključalo dodajte brašno i kuhačom miješajte cca jednu minutu odnosno dok se smjesa više ne lijepi na stijenke posude. Maknite posudu s vatre i dodajte jedno po jedno jaje.
  4. Svako jaje miješajte barem jednu minutu i nemojte dodavati iduće jaje dok se prethodno ne sjedini.
  5. Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu (špricu) i istiskujte smjesu na pleh na kojemu je papir za pečenje.
  6. Ovisno o veličini dobit ćete 10-12 eklera. Pecite 35 minuta dok ne pozlati.

Priprema kreme:

  1. Pomiješajte šećer, žumanjke i gustin i ostavite sa strane.
  2. U posudu na laganoj vatri zagrijte mlijeko do vrenja.
  3. Polovicu mlijeka istresite u smjesu od žumanjaka, sjedinite i vratite u preostalo mlijeko te nastavite kuhati otprilike 3 minute dok se ne zgusne.
  4. Dodajte maslac i sitno sjeckanu čokoladu.
  5. Miješajte dok se sve ne otopi i sjedini.
  6. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite kremu da se ohladi. Izradite šlag pa sjedinite s kremom (možete sve sjediniti mikserom).
  7. Kremu prebacite u slastičarsku vrećicu i punite eklere tako da na dnu probušite 2-3 rupe.
  8. Slastičarskom špricom napunite kremu u unutrašnjost eklera.

Priprema glazure:

  1. Namočite želatinu u hladnoj vodi prema uputama.
  2. Vrhnje i šećer stavite u posudu pa zagrijte do vrenja.
  3. Dodajte kakao i kuhajte 3 minute miješajući.
  4. Dodajte želatinu dok je krema još vruća i miješajte dok se ne istopi.
  5. Kad se glazura malo ohladila umočite svaki ekler gornjim dijelom i pustite da se ohladi (možete posuti lješnjacima, orasima, izmrvljenim keksima ili po voćem izboru za malo svježine).

Dobar tek!
 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.