29. kolovoza 2016.

Nježni francuski ekleri s ljetnom kremom od marelica i smokvama

eclairs
foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Savršen sezonski desert spreman je da vas oduševi nježnim okusima.

Kombinacija marelica, smokva, čokolade i divnog, pomalo hrskavog tijesta za eclaire oduševit će vas okusima. Pripremite jednostavnu kremu od marelica koja se ne kuha, premažite ih nezaobilaznom tamnom čokoladom kojoj će savršeno pristajati hladne kockice sitno sjeckane smokve. Ugodan oku, a posebice nepcu, ovaj francuski desert pravo je slavlje ljetnih plodova na koje malo tko ostaje ravnodušan.

Potrebno vam je:

  • 250 ml vode
  • 100 g maslaca
  • 150 g brašna
  • ½ žličice soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 3 jaja
  • Slatko vrhnje
  • Marelice
  • Čokolada
  • Smokve

Priprema:

  1. Tijesto pripremite tako da zagrijete vodu i maslac pa im dodate brašno i malo soli i brzo miješate tako da dobijete kuglu koja se odvaja od rubova zdjele.
  2. Maknite zdjelu s vatre, lagano ohladite i dok miješate dodajte jedno po jedno jaje.
  3. Ostavite da se tijesto lagano ohladi pa njime napunite slastičarsku vrećicu.
  4. Istisnite tijesto na papir za pečenje.
  5. Pecite na 200 stupnjeva dok eclairi ne poprime boju.
  6. Kremu od marelica pripremite tako da na malo maslaca i šećera kuhate breskve.
  7. Neka se kuhaju toliko dugo dok se ne raspadnu.
  8. Lagano ih ohladite i pretvorite u pire.
  9. Istucite slatko vrhnje, ali ne do kraja. Neka bude gušće, ali ne i poput pjene.
  10. Umiješajte pire od marelice pa stavite u hladnjak kako bi se stislo.
  11. Otopite čokoladu s malo maslaca u mikrovalnoj.
  12. Nasjeckajte smokvu na sitno.
  13. Kada je tijesto pečeno, napunite ga kremom pomoću slastičarske vrećice i premažite čokoladom.
  14. Pospite smokvama i poslužite. 

​Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.