Kolumne 08. veljače 2016.

Princes krafne, tako retro i tako neodoljive

Princes krafne
foto: Tanja Pastuović Klaić
gastro postao gastro.24sata.hr
"Princezice su jedan od onih obožavanih kolača iz djetinjstva, a ljubav traje i traje, pa ih jednako volim i danas.", kaže naša blogerica Tanja Pastuović Klaić, i daje nam recept za ovu prekrasnu slasticu...

Princezice nisu toliko zahtjevne za pripremu, koliko se to možda čini. Najdelikatniji dio je tijesto, bitno je koliko dugo i na kojoj temperaturi se tijesto peče. Ako tijesto prerano izvadimo iz pećnice ono će splasnuti, smekšati se i u sredini ostati sirovo. Dobro ispečeno tijesto traba fino narasti, izvana biti lagano hrskavo a iznutra šupljikavo. Jako je važno ne otvarati pećnicu tijekom pečenja!

Ohlađene krafnice prerežemo, nadjevamo ohlađenom kremom (i chantilly kremom) pa pospemo šećerom u prahu i guštamo

Za 25-30 princezica potrebno je:

Princes krafna | Author: Tanja Klaić foto: Tanja Klaić

za tijesto

  • 2,5 dl vode
  • prstohvat soli
  • 100 g maslaca
  • 150 g glatkog brašna
  • 4 jaja

za kremu

  • 1 l mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 160 g šećera
  • 1 mahuna vanilije (ili 2 vrećice vanilin šećera, ili malo burbon vanilija šećera)
  • 150 g gustina (ili pola gustina, pola oštrog brašna)
  • 100 g maslaca (sobne temperature)

 

  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica šećera u prahu
  • vanilija (sjemenke iz mahune, aroma, ili malo burbon vanilija šećera)

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 200°C. Dva lima obložite papirom za pečenje.
  2. U posudu stavite vodu, dodajte maslac narezan na kocke, posolite i zagrijavajte. Kada se maslac otopi maknite posudu s vatre, dodajte brašno i vrlo energično miješajte kuhačom, pazeći da ne ostanu grudice. Vratite na laganu vatru i miješajte sada već gustu, kompaktnu smjesu još minutu-dvije.
  3. Maknite s vatre i ostavite smjesu da se malo ohladi. U mlaku smjesu dodajte jedno po jedno jaje, ali svaki put kada dodate jaje - smjesu dobro izradite, pa tek tada dodajte sljedeće jaje. Možete miješati ručno ili mikserom, a smjesa treba biti gusta i glatka.
  4. Slastičarsku vrećicu napunite pripremljenom smjesom pa ravnomjerno istiskujte hrpice tijesta, pazeći da ih ne stavljate preblizu jer tijekom pečenja tijesto raste. Ja volim malo manje princezice pa istiskujem tijesto u krugove promjera oko 4 cm. Ako nemate slastičarsku vrećicu, hrpice tijesta možete vaditi pomoću dvije žličice.
  5. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 15 minuta na 200°C, nakon toga smanjite temperaturu na 180°C i pecite još oko 15 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije lijepu boju. Tijekom pečenja nemojte otvarati pećnicu! Pečene košarice/krafnice trebaju biti hrskave, lagane i prozračne. Ostavite krafnice da se ohlade.
  6. Pripremite kremu. U posudu debljeg dna ulijte mlijeko i lagano ga zagrijavajte do ključanja. U drugoj posudi dobro izmiksajte žumanjke sa šećerom, dodajte vaniliju, smanjite brzinu miksanja pa dodajte gustin. Kada se smjesa sjedinila dodajte joj dio onog zagrijanog mlijeka, promiješajte pa sve ulijte u posudu s vrućim mlijekom. Maknite s vatre i brzo miješajte, jer i smjesa će se brzo zgusnuti, pa vratite na štednjak i na laganoj vatri kuhajte kratko uz stalno miješanje. Maknite s vatre, malo ohladite pa dodajte maslac i dobro promiješajte.
  7. Izmiksajte vrhnje za šlag sa šećerom i vanilijom.
  8. Hladne košarice prerežite i uz pomoć slastičarske vrećice punite prvo potpuno ohlađenom kremom a zatim šlagom.
  9. Prije posluživanja princezice pospite šećerom u prahu.

 Tanju možete pratiti i na njenom blogu COOKam i guštam i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.