Špajza 07. veljače 2016.

Ultimativni recept za krafne!

Krafne
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Naš je kolumnist Gastroterminator malo težak što se tiče lektoriranja njegovih tekstova, pa smo odlučili dopustiti mu da se koristi starozagrebačkim izrazom "krafn" u muškom, a ne klasično ženskom rodu... A što ćemo, kad piše tako dobre tekstove...

Krafne radim nekoliko decenija, no svaki put imam tremu. Zato ih i radim samo jednom godišnje.

Jednostavno, kako biste dobili prave krafne, zlatno žute, sa svijetlim pojasom po sredini i još s rupom, morate izbjegavati mnoštvo vješto postavljenih zamki. No vjerojatnost da ćete se u početku uhvatiti u barem jednu - vrlo je vjerojatna. No, ne gubite nadu, evo što me evolucija naučila:

Krafne | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

1. Kuhinja u kojoj se spremaju krafne mora biti dobro zagrijana!

2. Obzirom da se radi osjetljivo tijesto s kvascem, preporučam da nabavite plastičnu posudu s poklopcem koja se koristi isključivo za tu svrhu. To je ona posuda gdje poklopac nakon dizanja sam iskoči i napravi ono „plop“.

3. Vjerujem da kod kuće imate „hamper“. Odlično! Velika je vjerojatnost da posuda „koja radi plop“ taman paše u taj hamper. E, to vam je sljedeći trik za dizanje tijesta. U hamper vruću vodu, u „plop zdjelu“ tijesto, zdjelu u hamper i čekati na „plop“! Naravno, potrebna je mala količina vruće vode.

4. Tijesto za krafne se mora dizati dva puta! Nakon prvog dizanja dolazi glavni trik kako dobiti rupu u krafni! Takozvanim „upumpavanjem zraka u tijesto“. Treba vam pomoćnik koji će drzati zdjelu s tijestom. Dakle, zdjelu u krilo, kuhaču u ruke i tijesto snažnim, ali kratkim trzajima povlačite prema rubu zdjele. Kao da „štihate“. Kad se počnu stvarati mjehurići zraka, znači da je tijesto spremno za drugo dizanje! Nabrašnite rubove zdjele!

5. Kada i drugo dizanje završi, tijesto stavite na pobrašnatu dasku i formirajte krafne. Možete ručno formirati, ili tijesto razvaljati na debljinu tri prsta pa s „prstenom za krafne“ formirajte svakog. Pobrašniti, složiti na dasku i pokriti toplom krpom!

6. Prženje. Potrebno vam je dosta ulja, najmanje litra, jer krafni pri prženju moraju „plivati“. Kako bi okus bio još bolji, ulje pomiješajte s maslom, a ako ga nemate - može vam poslužiti i maslac. Temperatura ulja mora biti oko 170 stupnjeva. Ukoliko je ulje prehladno, krafni će se upiti uljem, potonuti i biti odvratnog okusa. Ako je prevruće, biti će skureni izvana, a unutrašnjost će ostati sirova.

7. Kad je ulje spremno, otpuhnuti brašno s krafna i ubaciti ga u ulje. I to „naglavačke“ tj. prvo uronite gornju stranu u ulje. Kada se počne stvarati svijetli rub - okrenite krafne. Prva strana se peče poklopljena, druga otklopljena.

8. I za kraj: krafne okrećite u ulju, odnosno vadite iz ulja kada još nisu dobili boju na kakvu ste naučili da izgledaju gotovi, već nešto prije. Iz razloga što se nakon vađenja iz ulja proces prženja još nastavlja „na hladno“, pa će vaši krafni vrlo vjerojatno na kraju ostati pretamni i skureni. Dosta škakljivo, zar ne…

Recept:

- 500 g oštrog brašna

- paketić svježeg kvasca

- 60 ml mlijeka + 60 ml vruće vode

- 60 g šećera

- 3 žumanjka

- 2 cijela jaja

- paketić vanilin šećera

- malo limunovog soka

- 60 g maslaca

- malo soli

- malo ruma

Priprema:

U čašu stavite mlijeko i vodu. Otopina ne smije biti vruća nego mlačna. Razmrvite kvasac u čašu, stavite žlicu brašna i žličicu šećera. Promiješajte i stavite na toplo (na radijator) da kvasac „proradi“. Otprilike pola sata. Toplo (!) brašno prosijte u zdjelu, ubacite kvasac i izmiješajte mikserom (nastavci za tijesto!). U međuvremenu rastopite maslac, umiješajte ostale sastojke i dobro izmiksajte. Pomiješajte s tijestom, i… kreće prvo dizanje i taj divan, prvi „plop“. Dalje znate… ajmooooooooo!

Misli na vas, vaš Gastroterminator 

Gastroterminator | Author: Alan Meniga foto: Alan Meniga
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.