Posuđe od nehrđajućeg čelika omiljeni je izbor kako profesionalnih kuhara, tako strastvenih amatera. Njegova izdržljivost, moderan izgled i svestranost čine ga jednim od najčešćih pomagača u svakoj kuhinji.
No iako je posuđe od inoxa izvrsno, ono definitivno ima svoje granice i zahtijeva pravilnu upotrebu kako biste iz njega izvukli najbolje. Pogrešno korištenje može uništiti okus jela, oštetiti površinu posude, a u nekim slučajevima i negativno utjecati na zdravlje.
Što nije dobro kuhati u posuđu od inoxa
Zato, prije nego što posegneš za omiljenom tavom od nehrđajućeg čelika, dobro je znati što se u njoj ne preporučuje kuhati. Donosimo popis 5 namirnica koje je najbolje izbjegavati i nekoliko korisnih savjeta za pravilnu upotrebu ovog posuđa:
Umak od rajčice: Rajčica, kao i ostale vrlo kisele namirnice, može izazvati reakciju s nehrđajućim čelikom, osobito ako se koristi često i na dulje vrijeme. Ova reakcija može uzrokovati diskoloraciju posude i čak ispuštanje nikla i kroma u hranu, ovisno o stanju posuđa. Umjesto toga, za pripremu umaka od rajčice biraj nereaktivno posuđe, poput emajliranog, lijevanog željeza ili neljepljivih tava. Na taj način zadržavaš sigurnost i kvalitetu okusa.
Jaja: Ako tava nije pravilno zagrijana ili premazana, jaja se pretvaraju u noćnu moru za čišćenje. Da bi izbjegao ovu frustraciju, koristi neljepljivu tavu ili dobro namašćeno posuđe od lijevanog željeza. Na taj način jaja će se peći ravnomjerno i lako kliziti iz tave.
Palačinke: Peći palačinke, posebno one tanke, u posuđu od nehrđajućeg čelika nije dobra ideja. Ove slasne delicije lako se lijepe za površinu i pucaju prilikom okretanja. Ako želiš savršene palačinke bez stresa, koristi neljepljivu tavu ili posebnu ravnu tavu za palačinke. Tako će svaki okret biti savršen.
Riba: Iako se riba može pripremati u tavi od nehrđajućeg čelika, nježni riblji fileti često se lijepe za površinu i pucaju prilikom okretanja. Da sačuvaš teksturu i okus ribe, bolje je koristiti neljepljivu tavu ili dobro namašćeno lijevano željezo. Na taj način riblji fileti zadržavaju oblik i završavaju na tanjuru, a ne zalijepljeni za tavu.
Odresci: Tave od nehrđajućeg čelika mogu podnijeti visoke temperature, ali za pravu koricu i okus odreska bolji je izbor roštilj. Grilanje odrezaka omogućuje razvoj bogatog, karameliziranog okusa i prepoznatljive hrskave korice – bez dodatne masnoće. Osim toga, grilanje stvara puno manje nereda u kuhinji, što je dodatni bonus.
Dodatne pogreške koje treba izbjegavati
Ne samo da trebaš znati što ne kuhati u posuđu od nehrđajućeg čelika, već je važno pravilno rukovati njime kako bi trajalo što dulje! Za početak, nemoj ga koristiti na roštilju. Posuđe od nehrđajućeg čelika nije dizajnirano za ekstremne temperature roštilja. Prevelika toplina može ga iskriviti ili oštetiti, za razliku od lijevanog željeza koje je stvoreno za ovakve uvjete.
Izbjegavaj sprejeve za kuhanje jer često sadrže emulgatore i propelente koji ostavljaju ljepljive ostatke na tavi. Umjesto toga, koristi klasično ulje ili maslac.
Također, ne reži hranu u tavi. Koliko god praktično bilo narezati odrezak ili piletinu izravno u tavi, to može ogrebati površinu i trajno je oštetiti. Što se tiče pranja, perilica nije tvoj saveznik jer deterdženti za mogu oštetiti nehrđajući čelik, ostavljajući ga mutnim i manje učinkovitom. Ručno pranje je uvijek bolji izbor.
Sada, kada znaš što izbjegavati i kako rukovati svojim omiljenim tavama i loncima, kuhanje postaje jednostavnije, a rezultati savršeni. Pa, idući put kad posegneš za posuđem od nehrđajućeg čelika, primijeni ove savjete i kuhaj bez brige i bez nereda!